Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevät kääntymässä kesäksi

Kevät kääntymässä kesäksi

Kevät etenee reippaasti kohti kesää koko maassa. Luonto-Liiton Kevätseurannan kuudentena seurantaviikonloppuna 22.–23.5. luontoa havainnoitiin monin paikoin kesäisissä tunnelmissa. Eniten tuoreimpia havaintoja on tullut rentukasta, tuomesta, käestä ja haarapääskystä.

Luonto-Liitto tiedottaa 26.5.2011

Toukokuu on erityisesti kasvien runsastumisen aikaa, ja monet kauniit kukat ovat ilahduttaneet kevään seuraajia. Tuomen kukinta ylsi Oulaisten korkeudelle saakka, josta on ilmoitettu myös pohjoisimmat rentukan ja käenkaalin kukinnat. Ensimmäiset kielot kukkivat eteläisessä Suomessa, ja kohta ovat vuorossa oravanmarja ja kullero.

Myös metsissä vihreys lisääntyy. Koivut alkavat olla lehdessä jo koko maassa. Tämän vuoden Kevätseurannan metsäteemaan liittyvän haavan on havaittu puhkeavan lehtiin ympäri Etelä- ja Keski-Suomea.

– Haapa on todellinen metsien avainlaji. Haavan seuralaisena elää jopa tuhat eliölajia. Niistä monet ovat harmillisesti uhanalaistuneet sillä haapa on vähentynyt metsistämme intensiivisen metsätalouden myötä, kertoo Luonto-Liiton Metsävastaava Mari E. Niemi.

Eläimillekin toukokuu on kiireistä aikaa. Itikat ja muut hyönteiset yleistyvät parhaillaan Lapissa. Kangasperhosta on nähty Keminmaalla asti, ja mantukimalaista on tavattu Sodankylässä. Muuttolinnuista haarapääskyä on nähty lentelevän Rovaniemellä, ja kirjosieppo on ehtinyt Enontekiöön ja Inarille asti. Inarissa kuultiin myös käen kukkuvan. Pohjois-Suomesta on tähän asti tullut melko niukasti havaintoja. Lisää kaivataan, jotta saataisiin mahdollisimman kattava kuva kevään etenemisestä ympäri maata.

Kevätseuranta jatkuu vielä kesäkuun alkupuolelle. Viimeinen seurantaviikonloppu on 4.–5.6. mutta senkin jälkeen kannattaa vielä lähettää ensihavaintoja paitsi Pohjois-Suomesta, myös Etelä-Suomen myöhäisimmistä kevätlajeista. Kaikkien heinäkuun loppuun mennessä havaintonsa lähettäneiden kesken arvotaan kaksi lahjakorttia Retkiaittaan.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Tiedot kerätään Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa havaintonsa lähettäneiden kesken arvotaan kolme kappaletta Suomen Lasten Luontokirjaa.

Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta. YLE 1:n Aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä seurantaviikonloppujen jälkeisinä torstaina klo 7.45. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Lisätiedot ja ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Maria Hällfors

Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto