Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevät herätti ensimmäiset nokkosperhoset

Kevät herätti ensimmäiset nokkosperhoset

Luonto-Liiton Kevätseurannan tämän vuoden ensimmäinen seurantaviikonloppu alkoi monin paikoin lumipyryllä, mutta kevään merkkejä huomattiin silti. Muuttolintujen varovaisia etujoukkoja havaittiin pitkin eteläistä Suomea, ja myös ensimmäinen pajun kukinta ilmoitettiin.

Luonto-Liitto tiedottaa 18.3.2010

Laulujoutsenet olivat tapansa mukaan ehtiväisimpiä kevään tuojia. Niitä havaittiin Keski-Suomea ja Pohjois-Savoa myöten. Ensimmäiset kiurut saapuivat etelärannikolle, ja Porvoon seudulla nähtiin myös kurki ja kottarainen.

”Kylmät tuulet ovat pysäyttäneet valtaosan muuttajista maamme eteläpuolelle odottelemaan suotuisampia oloja”, Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Titta Lassila arvioi.

Raumalla ja Helsingissä havaittiin ensimmäiset talvihorroksesta heränneet nokkosperhoset. Muita hyönteishavaintoja ei vielä tehty, ja varhaisimpia leskenlehtiäkin saadaan vielä odottaa. Kasvit ovat talvehtineet lumen alla mukavasti, mutta kukinta pääsee alkamaan vasta sulapaikkojen ilmaannuttua.

Talvinen keli ei kuitenkaan haitannut ensimmäisen kevätseurantaviikonlopun havainnoitsijoita esimerkiksi Luonto-Liiton Uudenmaan piirin kevätretkellä. Vaikka varsinaiset kevätlajit pysyivät vielä suurelta osin näkymättömissä, talviluonnosta löytyi paljon merkkejä vilkkaasta elämästä; nisäkkäiden lumijälkiä sekä tiaisten ja tikkojen reviirin etsintää.

Seuraava seurantaviikonloppu on 27.–28.3., mutta ensihavaintoja lajeista voi ilmoittaa milloin tahansa. Pian on odotettavissa ainakin lisää muuttolintuja sekä ensimmäisten kekomuurahaisten herääminen.

Kevätseuranta 2010 järjestetään yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton ja LUMO2010-vuoden kanssa. Vuoden aikana nostetaan esiin luonnon monimuotoisuus ja sen merkitys.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Kaikki luonnosta kiinnostuneet voivat ilmoittaa havaintojaan Luonto-Liittoon internet- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toinen torstai klo 7.45. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon-sivustolle. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

www.kevatseuranta.fi (mm. ohjeet havaintojen lähettämiseen)

Titta Lassila
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto