Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevät eteni normaalissa aikataulussa

Kevät eteni normaalissa aikataulussa

Luonto-Liitto tiedottaa 3.6.2005

Viime viikonloppu oli Luonto-Liiton kevätseurannan viimeinen seurantaviikonloppu. Vaikka suurin osa paperilomakkeista on vielä palauttamatta, voidaan netti- ja tekstiviestivastausten perusteella arvioida kevään edenneen melko normaalissa aikataulussa. Kevätseurantatietoja voi palauttaa kesäkuun loppuun saakka Luonto-Liittoon.

Kevät ei pohjoisimmassa Suomessa päässyt vielä täyteen kukoistukseensa. Etelä- Suomessa sen sijaan koetaan alkukesän tunnelmia ja merkkejä. Monilla lintulajeilla on havaittu poikasia ja onpa muutaman töyhtöhyypän nähty jo lähteneen syysmuutolle takaisin etelään.

Mustikan kukat ovat yleisiä eteläisimässä Suomessa ja harvinaisia Jyväskylän korkeudelle saakka. Oravanmarja taas kukkii yleisenä etelärannikolla ja harvinaisena Kuopioon saakka. Tuomesta tuli havaintoja niukanlaisesti. Etelä-Suomessa se kukkii runsaana, mutta muualla se vasta aloittaa kukkimistaan. Tämä viittaa siihen, että osa loppukevään kasveista olisi hieman myöhässä. Kevään kuivuus on saattanut hidastaa kasvien kukkimista.

Siilistä tuli perinteiseen tapaan paljon havaintoja, mutta Pohjois-Suomen siileistä ei kuultu mitään. Matelijoista ja sammakoista tuli muutamia havaintoja ja vaskitsasta vain yksi ainoa, mikä on hieman huolestuttavaa: monet matelijoistamme ovat harvinaistuneet viime aikoina. Hyönteisten osalta kevät oli varsin normaali. Muutamat aurinkoiset jaksot saivat ne liikkeelle runsaina. Ensimmäiset muuttolinnut kokivat perinteiseen tapaan tänäkin keväänä takatalven, jolloin muutto hidastui vähäksi aikaa.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa kevätseurannassa tarkkaillaan 39 kasvi- ja eläinlajin yleistymistä kevään aikana. Kuka tahansa voi seurata kevättä ja ilmoittaa havaintonsa Luonto-Liittoon. Tiedot havainnoista tallennetaan Luonnontieteelliseen keskusmuseoon. Pitkien aikavälien seurantoja voidaan käyttää hyväksi tutkimuksessa, jossa vertaillaan kevään alkamista ja edistymistä eri vuosina. Tietoja voidaan käyttää hyväksi myös esimerkiksi ilmastonmuutoksen tutkimuksessa. Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien.

Olli Turunen, 040 7553815, olli-pekka.turunen@luukku.com
Minna Ertimo, 050 4635750, minna.ertimo_ät_luontoliitto.fi