Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevät eteni kukkivaksi kesäksi normaalinopeudella

Kevät eteni kukkivaksi kesäksi normaalinopeudella

Luonto-Liitto tiedottaa 11.6.2009

Kevät on ehtinyt loppusuoralle normaalissa aikataulussa Luonto-Liiton Kevätseurannan vuoden viimeisen seurantajakson havaintojen mukaan. Kevään heleät värit ovat vallanneet jo Pohjois-Suomenkin. Koivunlehdet ovat puhjenneet Pohjois-Lapin Enontekiöllä, Utsjoella ja Ivalossa. Eteläisemmässä Lapissa on saatu nauttia muistakin väreistä, kun tuomen, rentukan ja kulleron kukinta on alkanut. Toisenlaisia aistielämyksiä tarjoilevat hyttyset, jotka nekin ovat liikkeellä Enontekiötä myöten.

Vuoden 2009 teemaan, perinnemaisemiin liittyvistä kasvilajeista keto-orvokit ja omenapuut kukkivat jo noin Oulu-Lieksa -linjan eteläpuolella. Muista kasveista mustikan kukinta on alkamassa Lapin etelärajoilla, ja pohjoisimmat kielot on tavattu Raahen korkeudella. Kevätseurannan eläinlajeista useimmat ovat aikaisempia kuin kasvit, mutta melko tuoreita havaintoja ovat esimerkiksi Rovaniemellä havaittu tervapääsky sekä Kuusamossa lennellyt lepakko.

Kokonaisuutena kevät eteni havaintojen mukaan keskimääräistä vauhtia. Vaikka kevät vaikutti kahteen edelliseen vuoteen verrattuna myöhäiseltä, tämän kevään kaikkien seurantalajien ensimmäiset ensihavainnot ovat 12 vuoden keskiarvojen tasalla tai jopa aikaisemmassa. Aikaisia ensihavaintoja saatiin erityisesti hyönteisistä, sekä useista alkukevään linnuista ja kasveista. Ensimmäisten uskalikkojen ilmaantuminen ei kuitenkaan kerro koko totuutta, vaan aineistoa on analysoitava tarkemmin kokonaiskuvan saamiseksi.

Perinnemaisemateemaan liittyvistä teemalajeista on ilmoitettu havaintoja ahkerasti. Teemalla on haluttu tuoda esiin perinnemaisemien, kuten niittyjen ja ketojen uhanalaista nykytilaa. Perinnemaisemat ja niiden eliölajit ovat maankäytön muutosten vuoksi harvinaistuneet, tällä hetkellä Suomen uhanalaisista lajeista noin 28 % on maatalouden perinneympäristöjen asukkeja.

Luonto-Liitto toivoo edelleen havaintoja koko maasta seurannan myöhäisimpien lajien, kielon, kulleron ja oravanmarjan kukinnasta. Havaintoja kannattaa kerätä kesäkuun ajan, ja palautusaikaa on heinäkuun loppuun asti. Kaikki luonnosta kiinnostuneet voivat ilmoittaa havaintojaan seurantalajeista Luonto-Liittoon internet- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havaintoja palauttaneiden kesken arvotaan kirjapalkinto.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toisena torstaina klo 7.55. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle. Kevätseuranta 2009 järjestetään yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton ja VR:n yhteisen perinnemaisemien hoitohankkeen kanssa. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Inka Plit
Luonto-Liitto, Kevätseuranta-koordinaattori
inka.plit(at)luontoliitto.fi, puh. 050 575 5081

Katja Torkko (perinnemaisemat)