Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevät eteni hiljalleen

Kevät eteni hiljalleen

Luonto-Liitto tiedottaa 6.4.2006

Luonto-Liiton kevätseurannan toisena viikonloppuna 1.-2.4. oli edelleen melko talvista, ja tämän takia hyönteis- ja kasvihavaintoja ei tehty juuri lainkaan. Edes biologien Ahvenanmaalle suuntautuneen kevätretken saaliina ei saatu kasvihavaintoja. Kekomuurahaiset olivat lähteneet liikkeelle kuitenkin jo Karjaalla, samoin ruostesiiven toukka havaittiin pohjoisimpana Juuasta. Uusia hyönteishavaintoja voi siis odottaa jo muuallakin.

Parhaiten kevään etenemisen huomasi linnuista, sillä monet muuttolinnut ovat alkaneet palailla Suomeen. Näkyvimpiä olivat suurissa parvissa muuttavat pulmuset, jotka rientävät pesimäalueilleen Lappiin. Rastaat ovat ilahduttaneet laulullaan jo useilla paikkakunnilla. Mustarastaan huilu on soi jopa Lapissa, mutta myös punakylkirastasta ja kulorastasta kuultiin Etelä-Suomessa. Samoin kottarainen on jo melko yleinen eteläisimmässä Suomessa, mutta monin paikoin sitä on vielä turha odottaa pihapönttöön.

Pelloilla on kaarrellut töyhtöhyyppiä ja kiuruja, pohjoisimmat töyhtöhyypät havaittiin Kainuussa. Muita muuttolintuhavaintoja olivat mm. naurulokki, punarinta ja västäräkki.

Seuraava kevätseurantaviikonloppu on 15.-16.4., ja silloin voidaan odottaa runsaammin ensihavaintoja hyönteisistä. Ensihavaintoja voi kuitenkin tehdä milloin hyvänsä; niiden tekeminen ei ole sidottua tiettyihin viikonloppuihin.

Kevätseurannassa tehdään yhteistyötä Yleisradion Aamu-tv:n kanssa. Kevään edistymisestä tiedotetaan lähetyksissä aina seurantaviikonlopun jälkeen. Kevätseurantalomakkeen voi täyttää netissä (http://www.yle.fi/aamutv/luonto/) ja paperilomaketta voi tilata Luonto-Liitosta. Havaintoja voi ilmoittaa myös tekstiviestillä. Kevätseurantalajeihin voi tutustua osoitteessa http://www.luontoliitto.fi/kevatseuranta/kevatseurantakuvat/

Luonto-Liiton valtakunnallisessa kevätseurannassa tarkkaillaan 39 kasvi- ja eläinlajin yleistymistä kevään aikana. Tänä keväänä erityisen huomion kohteena ovat perhoset, joita kevätseurantalajien lisäksi mukana on 6 lajia. Kuka tahansa voi seurata kevättä ja ilmoittaa havaintonsa Luonto-Liittoon. Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien.

Lisätiedot: www.luontoliitto.fi/kevatseuranta

Minna Ertimo, 050-4635750, minna.ertimo_ät_luontoliitto.fi (viikonlopun ja edellisten vuosien havainnot)

Inka Plit, 050-575 5081, inka.plit_ät_luontoliitto.fi (luonnonharrastus)

Jari Kaitila, jari.kaitila_ät_perhostutkijainseura.fi, 050-586 8531(perhosharrastus ja -tieto)