Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevät alkoi etuajassa

Kevät alkoi etuajassa

Luonto-Liiton Kevätseurannan ensimmäinen viikonloppu 17.–18.3. oli poikkeuksellisen keväinen. Vaikka sää viikonloppuna hieman viileni, edeltävän viikon lämpimät ilmat olivat jo saaneet kevään heräämään Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Luonto-Liitto tiedottaa 22.3.2007

Kevätlajeista on tehty runsaasti havaintoja linjan Kemi–Savonlinna eteläpuolella. Muuttolintujen lisäksi nyt on nähty jo ensimmäisiä matelijoita, hyönteisiä ja kukkivia kasveja. Tuoreita havaintoja voi käydä katsomassa Kevätseurannan nettisivuilta (www.luontoliitto.fi/kevatseuranta).

Tämän vuoden teemalajeista, matelijoista ja sammakkoeläimistä, on havaittu jo yksittäisiä kyitä ja sisiliskoja.
–Jos säät pysyvät lämpiminä, lähipäivät ovat hyvää aikaa matelijaretkille, ja käärmeitä ja liskoja kannattaa lähteä etsimään aurinkoisilta paikoilta, sanoo Jarmo Saarikivi Suomen herpetologisesta yhdistyksestä.

Muuttolinnuista kiurut ja laulujoutsenet ovat ehtineet jo Lounais-Lappiin saakka. Kottaraisia, töyhtöhyyppiä ja peippojakin on nähty paljon, ja myös ensimmäiset kurjet ja naurulokit ovat jo saapuneet. Lämmin sää on herättänyt lisäksi ensimmäiset hyönteiset, esimerkiksi sitruuna- ja nokkosperhosia on jo nähty muutamilla paikkakunnilla. Hyönteisten iloksi myös leskenlehtiä on kukassa eteläisessä Suomessa.

–Kahtena edellisvuonna maaliskuu oli koko maassa niin talvinen, ettei vastaavaan aikaan tullut havaintoja juuri lainkaan. Vain yksittäisiä muuttolintuja oli liikkeellä. Kevät tuli tänä vuonna todella aikaisin, kertoo kevätseurantasihteeri Inka Plit Luonto-Liitosta.

Jos ilmojen lämpeneminen jatkuu tasaisena, seuraavaan kevätseurantaviikonloppuun (31.3.–1.4.) mennessä saadaan todennäköisesti havaintoja jo ensimmäisistä sinivuokoista, kimalaisista ja useista uusista muuttolintulajeista. Keväät ovat kuitenkin usein oikullisia, joten myös takapakkia voi vielä tulla.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan 44 kasvi- ja eläinlajin yleistymistä kevään aikana. Kuka tahansa voi seurata kevättä ja ilmoittaa havaintonsa Luonto-Liittoon Internetissä, paperilomakkeella, sähköpostilla tai tekstiviestillä. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toisena torstaina klo 7 uutisten jälkeen. Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien.

Inka Plit (Kevätseuranta, luonnonharrastus)
Luonto-Liitto, kevätseurantasihteeri
etunimi.sukunimi@luontoliitto.fi, puh. 050 575 5081

Jarmo Saarikivi (matelija- ja sammakkoeläintieto)