Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kesän kynnyksellä kukkivat mustikka, tuomi ja vieraslaji etelänruttojuuri

Kesän kynnyksellä kukkivat mustikka, tuomi ja vieraslaji etelänruttojuuri

Keskikevään kylmät ilmat ovat väistyneet ja kevät otti harppauksen kohti kesää viikossa! Tämä on tarkoittanut luonnon äkillistä vihertymistä ja kesää enteilevien lajien ilmaantumista Kevätseurannan havaintoaineistoon. Samalla yleistyvät myös vähemmän toivotut vieraslajit.
Kesän kynnyksellä kukkivat mustikka, tuomi ja vieraslaji etelänruttojuuri

Kuva: Riina Pippuri


Myöhäisen kevään kukkijat ovat saavuttaneet Kevätseurannan! Ensihavainnot mustikan ja käenkaalin kukinnasta ovat saapuneet Pohjanmaan sekä Pohjois-Savon korkeuksilta. Tuomikin kukkii huumaavana jo Jyväskylässä asti.  

“Tuntuu kuin luonto olisi vihertynyt silmän räpäyksessä! Eteläisessä Suomessa kevät on hyvää vauhtia vaihtumassa kesään ja luonnon vihanta siirtyy aina vain pohjoisemmas. Koivunlehdet ovat puhjenneet Oulussa ja rentukan kukinnasta ilmoitetaan havaintoja jo eteläisestä Lapista. Samalla kevään äänimaailma on muuttunut hetkessä, kun käet ovat palanneet kukkumaan, intoilee Luonto-Liiton Kevätseurantakoordinaattori Ilona Tuovinen. 

Lämpimistä säistä hyötyvät myös vieraslajitkuten yksi tämän vuoden teemalajeista - etelänruttojuuri. Havaintoja etelänruttojuuren kukinnasta on saapunut aina Rovaniemeltä asti ja kasvi kukkiikin nyt runsaana ympäri maata. Näyttävää etelänruttojuurta tavataan puutarhakarkulaisena myös luonnossa, jossa se valtaa elintilaa kotoperäisiltä kasveilta. Esimerkiksi joutomailla esiintyvä etelänruttojuuri on nopea leviämään ja kukinnon jälkeiset valtavat lehdet peittävät kasvupaikan alleen.  

Haluamme etelänruttojuuren myötä kiinnittää huomiota luonnontilaisten elinympäristöjen tarkkailuun ja oikeaoppiseen hoitoonHavainnot vieraslajeista auttavat kartoittamaan ja arvioimaan Suomen luonnon tilaa. Vieraslajien leviämisen estäminen ja luonnosta poistaminen onkin suositeltavaa, Tuovinen painottaa. 

Kevättä tarkkaillaan taas 22. - 23.5, kun toiseksi viimeinen havaintoviikonloppu käynnistyy. Tulevana viikonloppuna kannustetaan ihmisiä kirjaamaan runsain joukoin keväthavaintoja ympäri Suomea. Erityisesti toivomme ensi- ja runsaushavaintoja vieraslaji etelänruttojuuresta. Havaintoja voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella osoitteessa: http://kevatseuranta.fi 

Kevään etenemistä voi seurata myös sosiaalisessa mediassa kuvien ja havaintojen muodossa aihetunnisteella #kevätseuranta, @kevatseuranta ja @luontoliitto.  


Lisätiedot:   

Ilona Tuovinen, Kevätseurantakoordinaattori
ilona.tuovinen@luontoliitto.fi, Puh. 044 338 1543   

Teija Peura, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö   
teija.peura@luontoliitto.fi, Puh. 044 045 8898     

Anna Stenius, Luonto-Liiton viestintäpäällikkö   
anna.stenius@luontoliitto.fi, Puh. 050 4659328     

 

Kevätseurannan sosiaalisen median kanavat:   

www.facebook.com/kevatseuranta  
www.instagram.com/kevatseuranta