Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kesäinen sää vauhditti Kevätseurannan hurjaan loppukiriin

Kesäinen sää vauhditti Kevätseurannan hurjaan loppukiriin

Luonto-Liiton Kevätseurannan kuudentena seurantaviikonloppuna (22.-23.5.) havainnoitiin luontoa monin paikoin kesäisissä tunnelmissa. Etelässä koivut olivat jo lehdessä, ja havaintoja tehtiin useista metsien ja tienpiennarten ensimmäisistä kukkasista, kuten orvokeista ja leinikeistä. Pajun ja tuomen kukinta ylsivät Rovaniemen korkeudelle saakka, mistä on ilmoitettu myös pohjoisin käen kukunta.

Luonto-Liitto tiedottaa 27.5.2010

Viimeisen kahden viikon aikana kevät otti aimo harppauksen kohti kesää. Tervapääskyt ehtivät Ouluun saakka, mistä on lisäksi tehty harvinaisen pohjoinen havainto vaskitsasta. Matelijoista ja sammakkoeläimistä on tehty ilahduttavasti havaintoja, mutta erityisesti rantakäärmettä on tavattu lähes yksinomaan etelärannikolla. Erityisen pohjoisia ilmoituksia on tehty vaskitsan ohella siilistä Kemijärvellä ja nokkosperhosesta Ivalossa.

Kevätseurannan viimeinen seurantaviikonloppu on 5.-6.6., jolloin kesä saavuttaa myös Pohjois-Suomen. Valkovuokot antavat tilaa oravanmarjoille ja kansalliskukkamme kielo puhkeaa kukkaan ainakin Kemin korkeudella saakka. Mustikat kukkivat luultavasti pian runsaina myös pohjoisessa.

”Runsas kukinta enteilee syksyksi hienoa mustikkasatoa, mutta vain jos pölyttäjätkin ovat liikkeellä. Toivottavasti mantukimalaisista saadaan siis yhä lisää havaintoja”, sanoo Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Titta Lassila, joka on kuitenkin erittäin tyytyväinen toisen pölyttäjäryhmän, perhosten, runsauteen.

Kevätseuranta 2010 järjestetään yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton ja LUMO2010-vuoden kanssa. Vuoden aikana nostetaan esille luonnon monimuotoisuus ja sen merkitys. Havaintoja voi ilmoittaa nyt myös muista kevään tuojista kuin seurannan vakiolajeista.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Kaikki luonnosta kiinnostuneet voivat ilmoittaa havaintojaan Luonto-Liittoon internet- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa. YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toinen torstai klo 7.45. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon-sivustolle. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

www.kevatseuranta.fi (mm. ohjeet havaintojen lähettämiseen)

Titta Lassila
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto