Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kesä koitti Lappiinkin

Kesä koitti Lappiinkin

Kesä on saavuttanut Lapin, selviää Kevätseurannan lajihavaintojen perusteella. Kaikkiaan havaintoja kertyi tänä keväänä yli 10 000. Vuoden viimeistä Kevätseurannan havaintoviikonloppua 9.–10.6. vietettiin lepakkoteemalla.
Kesä koitti Lappiinkin

Kuva: Riina Pippuri

Vaikka viikonlopun lepakkohavainnot jäivät niukoiksi, kevään aikana havaintoja on saatu mukavasti eri puolilta Suomea. Pohjoisimmat nahkasiivet havaittiin Iissä Pohjois-Pohjanmaalla. Kevään lepakkohavainnot painoittuivat eteläiseen Suomeen ja länsirannikolle, missä lepakoita esiintyykin eniten.

Parhaillaan pohjoisimmassa Suomessa kukkivat alkukesän kasvit mustikka, kullero ja oravanmarja. Oravanmarjan kukinta on Etelä- ja Keski-Suomessa nyt parhaimmillaan. Myös kielo kukkii runsaana Etelä-Suomessa Oulu-Kuhmo linjalle saakka, mutta sitä pohjoisempaa havainnot puuttuvat.

Muuttolinnuista viimeisten joukossa saapuvia tervapääskyjä on nähty lähes koko Suomessa Käsivarren Lappia lukuun ottamatta. Käen kukunnan alkamisesta Etelä-Suomessa raportoitiin jo aiemmin, mutta silloin kaikki havainnot Lapista puuttuivat. Nyt käen raportoitiin olevan yleinen ainakin Kolarin korkeudelle saakka.

“Kevätseuranta alkoi tänä vuotta kaksi viikkoa tavanomaista aikaisemmin, mutta kevät ei piitannut uudesta aikataulustamme. Maaliskuu oli kylmempi kuin vuosiin, ja se näkyi selvästi myös alkukevään havaintojen niukkuudessa. Toisaalta toukokuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin – ja loppukevät ja alkukesä uhkaavankin kuivat. Moni luonnonystävä vei teemalajimme siilin avuksi vesikippoja maastoon, ja havaintoja lajista kertyi ennätyksellisen hyvin,” kertoo luonnonharrastaja Antti Salovaara Luonto-Liitosta.

“Voimme ahkerien kevätseuraajien työstä kiittäen todeta, että havaintoja saatiin tänä keväänä yli 10 000 – kaikki lajit ja jokseenkin koko Suomen kattaen. Pöytälaatikkoon jääneitä havaintoja ehtii ilmoittaa vielä kesäkuun loppuun asti,” kannustaa Salovaara.

Luonto-Liiton Kevätseurannassa tarkkaillaan kevään etenemistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla. Kevätseurannan havaintoja voi ilmoittaa milloin vain, mutta erityisesti toivomme havaintoja, jotka tehdään Kevätseuranta-viikonloppuina. Niiden perusteella saamme kattavan kuvan Suomen keväästä tietyllä ajanhetkellä. Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön. Havainnot ilmoitetaan sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Kannustamme jakamaan havaintoja ja keväisiä kuvia myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta.


Lisätiedot:
Antti Salovaara, Luonto-Liiton aktiivi, ans(a)iki.fi, puh. 040 737 6948
Malva Green, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö, malva.green(a)luontoliitto.fi, puh. 044 045 8898

Luonto-Liiton tiedote 14.6.2018