Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kasvukritiikin uusi aalto levittäytyy Suomeen

Kasvukritiikin uusi aalto levittäytyy Suomeen

Degrowth-piknik Töölönlahdella sunnuntaina 6.6. klo 12–16

Luonto-Liitto tiedottaa 4.6.2010

Sunnuntaina levitetään liinat nurmelle, puretaan eväskori – ja keskustellaan taloudesta. Helsingin Töölönlahdella sunnuntaina 6.6. klo 12–16 järjestettävän piknik-tapahtuman takana on Suomen degrowth-verkosto. Epämuodollinen verkosto on huolestunut talouden jatkuvan kasvun sosiaalisista ja ympäristövaikutuksista.

”Viimeksi kuluneen neljännesvuosisadan aikana maailman talous on tuplaantunut, mutta samalla on ylitetty maapallon ekologisen kantokyvyn rajat”, muistuttaa piknikille suuntaava Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius. Esimerkiksi New Economics Foundation (NEF) on laskenut, että talouden hiili-intensiteetin pitäisi laskea 95 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, mikäli ilmastonmuutos halutaan pitää kurissa, ja talous kasvaa kolmen prosentin vuosivauhtia. ”Tämä on niin haasteellinen tavoite, että tulevaisuuden hyvinvoinnin varmistamiseksi on syytä tarkastella hiili-intensiteetin vähentämisen lisäksi myös talouskasvun määrää”, Stranius jatkaa.

Degrowth-verkosto edistää keskustelua kasvun rajoista ja vaihtoehdoista. Tavoitteena on muun muassa luoda Suomelle skenaarioita, joissa tarkastellaan mahdollisuuksia talouden hallittuun laskuun ilman negatiivisia sosiaalisia seurauksia. Kanadalle tällaiset makrotaloudelliset mallit on jo laadittu. Myös ruohonjuuritason toimintaa tarvitaan. ”Parhaat ideat syntyvät inspiroivien keskusteluiden kautta ja hyvän ruuan äärellä”, toteaa Elina Turunen, yksi Suomen degrowth-piknikin järjestäjistä.

Degrowth-piknik on vain yksi monista verkostossa virinneistä hankkeista. Esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliitto on järjestämässä Luonto-Liiton, Ranskan suurlähetystön kulttuuri- ja tiedeosaston sekä muiden yhteistyökumppaneiden kanssa kansainvälistä konferenssia talouskasvusta ja ympäristöstä. Kasvu murroksessa (Growth in Transition) -konferenssi pidetään Vanhalla ylioppilastalolla 24.9.2010.

”Yhdeksi tilaisuuden pääpuhujaksi on varmistunut Yorkin yliopiston professori Peter Victor, joka on laatinut Kanadan hallitun talouslaskun skenaariot”, kertoo hankkeen koordinaattori Jaana Eskola.

Kansainvälisten puhujien ohella tilaisuuteen on kutsuttu laaja joukko suomalaisia vaikuttajia. ”Kasvukeskustelulle on nyt selvästi tilausta myös akateemisessa maailmassa”, toteaa Timo Järvensivu, Aalto-yliopiston tutkimuspäällikkö ja toinen degrowth.fi-blogin pitäjistä.

Lisätietoja:
Leo Stranius, Luonto-Liiton pääsihteeri, leo.stranius@luontoliitto.fi, 040-754 7371
Elina Turunen, Degrowth-piknikin järjestäjä, elina.turunen@helsinki.fi, puh. 040-541 3677
Jaana Eskola, Kasvu murroksessa -hankkeen koordinaattori, jaana.eskola@uta.fi, 044-377 3181
Timo Järvensivu, degrowth.fi-blogin pitäjä, timo.jarvensivu@hse.fi, 050-383-2483

- Kansainväliset Picnic 4 Degrowth ! -sivut osoitteessa: picnic4degrowth.net
- Kansainvälinen Degrowth-piknikpäivä on myös Helsingissä: www.facebook.com/event.php?eid=113761221988861&index=1

kuuluu seuraaviin kategorioihin: