Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kasvukeskustelun (degrowth) huippunimet Suomeen

Kasvukeskustelun (degrowth) huippunimet Suomeen

Talouskasvukeskustelun kansainväliset huippunimet Tim Jackson, Peter Victor ja Serge Latouche saapuvat Suomeen. He puhuvat Suomen luonnonsuojeluliiton järjestämässä Kasvu murroksessa -konferenssissa 24.9. Helsingissä. Konferenssissa etsitään vaihtoehtoja jatkuvaan kasvuun perustuvaan talouteen, joka uhkaa ilmastoa ja hyvinvointia.

Luonto-Liitto tiedottaa 25.8.2010

“Tämä on yksi tämän vuoden kiinnostavimpia kasvukriittisiä tapahtumia koko maailmassa”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen. “Ekologinen jalanjälkemme ylittää reilusti maapallon kantokyvyn rajat, eikä pelkästään energiatehokkuutta lisäämällä ratkaista käsillä olevaa ympäristökatastrofia. Tarvitaan perustavanlaatuinen muutos”.

Kasvu murroksessa -konferenssin tavoitteena on herättää kriittistä ja rakentavaa keskustelua talouskasvun sosiaalisista ja ympäristövaikutuksista. Jatkuva talouskasvu on totuttu näkemään välttämättömyytenä, jota tarvitaan hyvinvointivaltion, työpaikkojen ja verotulojen turvaamiseksi. Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä vakuuttuneita yhä suuremman talouskasvun hyvinvointia lisäävästä vaikutuksesta.

“Entä jos talouskasvu ei jatkukaan ikuisesti tavoiteltavaa kolmen prosentin vuosivauhtia, kun ihmiset löytävät merkityksiä palkkatyön ulkopuolelta, väestö ikääntyy ja ekologiset reunaehdot ylittyvät? Mikä on suunnitelma B? Millä tavalla elintärkeät hyvinvointipalvelut voidaan turvata laskevan talouden olosuhteissa?” yksi konferenssin järjestäjistä, Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius kysyy.

Kansainvälisten asiantuntijoiden lisäksi tilaisuuteen on kutsuttu laaja joukko suomalaisia vaikuttajia. Konferenssin paneelikeskusteluun osallistuvat ETLA:n ja EVA:n toimitusjohtaja Sixten Korkman, europarlamentaarikko Satu Hassi sekä Åbo Akademin dosentti, ekonomisti Jan Otto Andersson.

Konferenssin iltapäivän työryhmissä pohditaan alan kotimaisten ja ulkomaisten asiantuntijoiden johdolla konkreettisia mahdollisuuksia kohtuutalousyhteiskunnan luomiseksi.

“Kasvu murroksessa -konferenssi on ilmainen ja avoin kaikille. Tervetulleita ovat niin median edustajat, asiantuntijat, kansalaisjärjestötoimijat kuin suuri yleisökin”, hankkeen koordinaattori Jaana Eskola kertoo.

---
Kasvu murroksessa -konferenssi Vanhalla ylioppilastalolla perjantaina 24.9. klo 10-18.
Konferenssin lehdistötilaisuus perjantaina 24.9.10 klo 8.30 Vanhalla ylioppilastalolla.
Katso tarkempi ohjelma: www.degrowthfinland.fi

Into Kustannus ja Like julkaisevat syyskuussa Serge Latouchen kirjoittaman degrowth-liikkeen perusteoksen 'Petit traité de la décroissance sereine' suomeksi. Latouche julkistaa suomenkielisen pamflettinsa Into-kustannuksen lehdistötilaisuudessa perjantaina 24.9.10.

Kasvu murroksessa -konferenssin pääpuhujat:

Tim Jackson, Surreyn yliopiston professori, Iso-Britannian Kestävän kehityksen toimikunnan komissaari, Prosperity without Growth -raportin kirjoittaja.
www.sd-commission.org.uk/pages/redefining-prosperity.html

Peter Victor, Yorkin yliopiston professori ja Managing Without Growth -raportin kirjoittaja. Professori Victor on luonut malleja kasvuttomasta tulevaisuudesta Kanadassa. www.managingwithoutgrowth.com/Home_MWG.html

Serge Latouche, Paris-Sud yliopiston emeritusprofessori, ranskalaisen décroissance-liikkeen perustaja ja yksi kansainvälisen degrowth-liikkeen tunnetuimmista vaikuttajista. Osallistuu konferenssiin Ranskan suurlähetystön kulttuuri- ja tiedeosaston kutsumana.

Lisätietoja:

Eero Yrjö-Koskinen, Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja, eyk [ät] sll.fi, 050-3478778
Leo Stranius, Luonto-Liiton pääsihteeri, leo.stranius [ät] luontoliitto.fi
Jaana Eskola, Kasvu murroksessa-hankkeen koordinaattori, jaana.eskola [ät] uta.fi, 044-3773181
Mika Rönkkö, Into-kustannus, mika.ronkko@mondediplo.fi, 050 4362170 http://www.intokustannus.fi/kirja/kohti_kohtuutaloutta/
Latouchen teoksen arvostelukappaleet: arvostelukappaleet [ät] kurvinkirja.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: