Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kasvien ja hyönteisten kevät alkoi pääsiäisenä

Kasvien ja hyönteisten kevät alkoi pääsiäisenä

Ennätysmäärä kyyhavaintoja

Luonto-Liitto tiedottaa 20.4.2006

Luonto-Liitto sai runsaasti lajihavaintoja pääsiäisenä eli kevätseurannan kolmantena seurantaviikonloppuna (15.-16.4.). Hitaan alkukevään jälkeen kevät eteni kertarysäyksellä. Muuttolintuja näkyi kaikkialla Suomessa, eikä vain parhaimmilla sulapaikoilla. Hyönteisten ja kasvien kevät alkoi oikeastaan vasta nyt.

Nokkosperhonen ja sitruunaperhonen ovat nyt runsastumassa. Sitruunaperhonen tulee hieman nokkosperhosta myöhemmin ja sitä voidaan pitää vielä harvalukuisena eteläisimmässäkin Suomessa.

Kasvit eivät ole päässeet vauhtiin kevään kukkaloistossaan, jota saadaan odotella vielä ainakin seuraavat kaksi viikkoa. Leskenlehdestä on kuitenkin tullut jo joitakin havaintoja, vaikka senkin kohdalla kevät tuntuu olevan myöhässä. Kaikki havainnot tehtiin Lahden eteläpuolella. Sinivuokoista on vasta muutamia havaintoja. Helsingin Oulunkylässä nähtiin valkovuokko, mikä lienee kevään ensimmäinen havainto.

Kyystä tehtiin pääsiäisenä ennätysmäärä havaintoja ympäri Suomea. Pohjoisimmat havainnot tulivat Haukiputaalta ja Vieremältä, joita voidaan pitää tämän kevään huippuhavaintoina. Nimenomaan pohjoisimpien kyiden heräilyajankohta keväällä kiinnostaa myös tutkijoita.

Yksittäisistä pääskyistä on jo tullut parin viikon ajan havaintoja, mutta pääsiäisenä niitä havaitsivat jo muutkin kuin varsinaiset lintubongarit. Se on kuitenkin harvalukuinen kaikkialla, eikä havaintoja ole tullut Porin pohjoispuolelta.

Takatalven todennäköisyys on kuitenkin tässä vaiheessa kevättä hyvin suuri, ja se saattaa nopeasti hävittää suurimman osan kevään merkeistä.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa kevätseurannassa tarkkaillaan 39 kasvi- ja eläinlajin yleistymistä kevään aikana. Kuka tahansa voi seurata kevättä ja ilmoittaa havaintonsa Luonto-Liittoon. Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien.

Olli Turunen, 040 755 3815

Minna Ertimo, 050 463 5750