Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Karpalo vie lapsiryhmät tutkimaan luontoa

Karpalo vie lapsiryhmät tutkimaan luontoa

Luonto-Liitto tiedottaa 18.1.2006

Luonto-Liitto on julkaissut lapsille Karpalo-luonnonharrastuspaketin. Sen tavoitteena on lisätä lasten luonnontuntemusta ja auttaa ohjaajia viemään lapsiryhmiä luontoon. Karpalo sopii erityisen hyvin kerhojen ja leirien ohjaajille sekä kasvattajille päiväkodeissa ja kouluissa.

- Huomaan työssäni luontokoulussa, että lasten ja aikuisten luonnontuntemus on heikentynyt. Erityisesti aikuisten kynnys viedä lapsia luontoon on kasvanut, kertoo Luonto-Liiton puheenjohtaja Saara Susiluoma, joka työskentelee luontokoulunopettajana Vantaalla.

Karpalo – luonnonharrastusta lapsille on kokonainen luonnonharrastuspaketti. Siihen kuuluu ohjaajan opas, luontopolku sekä Karpalomerkki ja kunniakirja. Karpalon tehtävät soveltuvat kaikenikäisille, mutta kokonaisuudessaan se on suunnattu pääasiassa 6-10–vuotiaille.

Ohjaajan opas pitää sisällään runsaasti luonnonharrastusvinkkejä. Tavoitteena on antaa valmiita ja helposti toteutettavia ideoita luonnonharrastukseen. Vinkit on jaettu kahdeksaan ryhmään eri aihealueiden mukaan. Teemoina ovat muun muassa luonnonhavainnointi, kasvit ja eri eläinryhmät. Elottomaan luontoon tutustutaan tähtitaivaan ja jääkauden jälkien kautta.

Jokainen teema sisältää tietoiskuja, tutkimuksia ja toimintavinkkejä.

- Karpalo-kokonaisuus on tutkimuslähtöinen. Se tukee hyvin uutta opetussuunnitelmaa, jossa ympäristö- ja luonnontiedon lähtökohtana on tutkiva ja ongelmakeskeinen opetustapa ja opetuksen tulisi tapahtua osittain maastossa, kertoo lastentoiminnan suunnittelija Minna Ertimo.

Ryhmillä on mahdollisuus ryhtyä tekemään Karpalo-luonnonharrastusmerkkiä. Karpalomerkin tekeminen huipentuu luontopolkuun, jonka saa lainaan Luonto-Liitosta. Polulla lapset pääsevät näyttämään, mitä kaikkea he ovat Karpalon parissa oppineet. Tunnustuksena oppimisesta he saavat kunniakirjan ja Karpalomerkin.

Luonto-Liitto on valtakunnallinen lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö. Luonto-Liiton tavoitteena on vaikuttaa yhteiskuntaan siten, että luonnon monimuotoisuus säilyy ja luonnon itseisarvo tunnustetaan.

Minna Ertimo, lastentoiminnan suunnittelija, p. 050-4635750, minna.ertimo@luontoliitto.fi
Saara Susiluoma, Luonto-Liiton puheenjohtaja, p. 044-511 4546, saara.susiluoma@luontoliitto.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,