Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Käki kukkuu kevättä ja Etelä-Suomen alkavaa kesää

Käki kukkuu kevättä ja Etelä-Suomen alkavaa kesää

Toiseksi viimeinen Kevätseuranta-viikonloppu (23.-24.5.) hujahti nopeasti mukavan keväisissä tunnelmissa halki Suomen. Pohjoisessa kevät kiihtyy ja etelässä kolkutellaan jo kesän ovelle.
Käki kukkuu kevättä ja Etelä-Suomen alkavaa kesää

Rentukka on ihana väripilkku keväässä. Kuva: Antti Salovaara

Viikonlopun aikana lämmin ja aurinkoinen sää hemmotteli lähes koko maata. Tästä kiitollisena monetkasvit ottivat kunnon kasvupyrähdyksen. Esimerkiksi tuomen, käenkaalin ja mustikan nähtiin kukkivan aina Pohjois-Savon korkeudella saakka. Otollisilla paikoilla myös kielo on aloittanut varovaisesti kukintaansa.

Käen kuultiin kukkuvan monessakin paikassa viikonlopun aikana. Tämän tutun kukunnan pystyykin kuulemaan jo lähes kaikkialla maassa, sillä ensihavaintoja saatiin jo Etelä-Lapistakin. Käen lisäksi myös tervapääskyjä havaittiin yhä enemmän.

Perhosten lisäksi monia muita kevään ja kesän tuttuja hyönteisiä nähtiin viikonlopun aikana. Sääskiä eli itikoita havaittiin jo huomattavia määriä ympäri Etelä-Suomea, ja myös Oulun tienoilla. Hyönteisten lisäksi esimerkiksi vaskitsoista tuli viikonloppuna hyvin havaintoja Kuopiosta saakka.

Seuraava, ja viimeinen, Kevätseuranta-viikonloppu on 6.-7.6. Silloin päästään jo varmasti näkemään runsaita kevään merkkejä aivan maan pohjoisosia myöten samalla kun etelässä siirrytään kesään.

Olemme erityisen kiinnostuneita havainnoista, jotka tehdään Kevätseuranta-viikonloppuina, koska ne auttavat muodostamaan kattavan kuvan Suomen keväästä tietyllä ajanhetkellä. Havaintoja voi kuitenkin antaa koska vain ja aina kun jotain uutta tulee vastaan. Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön.

Kaikki havainnot ilmoitetaa osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Lisäksi lapsille on tarjolla oma Kevätseuranta-kortti, jossa seurataan kolmeatoista helposti tunnistettavaa lajia. Lasten tulostettavat kortit voi lähettää osoitteeseen:
Luonto-Liitto, Itälahdenkatu 22 B (3. krs.), 00210 Helsinki.

Kannustamme jakamaan havaintoja ja keväisiä kuvia myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta ja @kevatseuranta

Luonnossa saa onneksi edelleen liikkua ja on epätodennäköistä, että ulkona voisi saada koronavirustartunnan, kun pitää riittävän etäisyyden muihin liikkujiin. On myös suositeltavaa mennä sellaisiin paikkoihin, joissa ei ole ruuhkaa ja välttää suosituimpia ulkoilukohteita eväs- ja tulentekopaikkoineen.

Malva Green, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö

malva.green@luontoliitto.fi

Henni Korhonen, Kevätseurannan kampanjatyöntekijä

henni.korhonen@luontoliitto.fi