Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Käki kukkuu jo Oulussa asti

Käki kukkuu jo Oulussa asti

Kevään kulku on jatkunut hitaasti mutta varmasti, Luonto-Liiton Kevätseurantaan ilmoitetut havinnot osoittavat. Vappuna alkaneet sateet ja viileät ilmat hiljensivät loppukevään lajien etenemistä, mutta mm. käet ja rentukan kukat ovat yleistyneet selvästi viimeisen viikon aikana.

Luonto-Liitto tiedottaa 15.5.2014

”Suurin osa muuttolinnuista on jo palannut, joten kevään äänikonsertti on pian huipussaan. Tänä vuonna olemme saaneet nauttia erityisen pitkästä keväästä, mutta ensimmäisten lämpimien päivien saapuessa luonto luultavasti kiihdyttää suoraan kesään”, kertoo Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Varpu Pärssinen.

Käet saapuivat viime viikolla Suomeen runsain joukoin, ja kukuntaa kuuluukin jo Oulusta etelään. Myös ensimmäiset kirjosiepot ovat levittäytyneet maahamme nopeasti. Pohjoisin kirjosieppohavainto tehtiin Rovaniemellä. Kevään teemalajeista myöhäisin, sirittäjä, on hiljalleen yleistymässä maan eteläosissa. Tervapääskyhavaintoja on saatu muutama kappale ympäri Suomen, mutta niiden yleistymistä pitää vielä toistaiseksi odottaa.

Sään viileys on saanut koivut pysymään hiirenkorvilla yli kahden viikon ajan. Esimerkiksi vuonna 2013 koivunlehdet kasvoivat täyteen mittaansa selvästi nopeammin. Puiden vihertyminen ei myöskään ole edennyt pohjoissuunnassa juuri lainkaan. Sen sijaan puronvarsilla keltaisena loistavan rentukan kukinta on levinnyt paikoitellen jo Vaasan korkeudelle asti. Seuraavaksi kukintaansa aloittelee mustikka, jonka kukkia on toistaiseksi havaittu lähinnä Etelä-Suomessa.

Kevät kuuluu kaikille

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Tänä vuonna kampanjan teemana ovat kevään äänet. Seurattavia teema- ja vakiolajeja on yhteensä 47. Ensihavaintoja voi ilmoittaa internetissä milloin vain, ja lajien runsautta arvioidaan joka toinen viikonloppu 15.–16.3. alkaen aina 7.–8.6. asti.

Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Ilmoitetut havainnot kirjataan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta havaintoja voi myös käydä itse seuraamassa. Havainnot ovat tärkeitä fenologiatutkimukselle, joka auttaa mm. ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

Lapsille on oma seuranta nimellä Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina klo 8.15. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

Varpu Pärssinen

Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto