Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Käki kukkuu ja tuomi tuoksuu

Käki kukkuu ja tuomi tuoksuu

Kevätseurantaan ilmoitetut havainnot haarapääskyistä ja käen kukunnasta kertovat, että kesä on eteläisessä Suomessa aivan nurkan takana. Kesän alkamista lupailevat myös mustikan ja tuomen kukinta.
Käki kukkuu ja tuomi tuoksuu

Kuva: Antti Salovaara

Kevätseurannan havainnoissa näkyy jo lupaus kesästä. Viime viikonloppuna muun muassa kulttuuriympäristöissä viihtyvistä eloisista haarapääskyistä ilmoitettiin useita havaintoja. Pääskyjä on lennellyt jo ympäri Suomea, pohjoisimmillaan Inarissa. Myös toinen kesää enteilevä laji, kukunnastaan tunnettu käki on runsastunut nopeasti aina Oulun korkeudelle saakka.

Puhjenneet lehdet värittävät maisemaa jo suuressa osassa maata, mutta pohjoisessa kevään kasvupyrähdystä vielä odotellaan. Koivunlehdistä havaintoja riittää edelleen Ouluun asti. Etelämpänä huumaavasti tuoksuvan tuomen kukinta on lähtenyt käyntiin. Tätä pensasmaista puuta näkee viljavilla mailla, kuten pellonlaidoilla ja lehdoissa. Maanpinnan kasvillisuudesta erottuu jo puolestaan etenkin käenkaalin ja mustikan kukintoja.

Kevätseurannassa tarkkaillaan tänä vuonna myös ihmisten toimintaa veden äärellä eli veneiden vesillelaskua. Kevätseurannan havaintojen mukaan veneet on laskettu vesille Oulun eteläpuolisessa Suomessa, tosin yksittäinen aikainen vesillelasku on raportoitu Inarista asti.

Vaskitsasta saatiin viikonloppuna muutamia ilmoituksia eteläisestä Suomesta. Lehtimetsissä ja aukeilla paikoilla viihtyvä vaskitsa esiintyy usein hämärän aikaan. Voi siis onnitella itseään, jos huomaa tämän melko harvinaisen jalattoman liskon liikkeellä.

Hyönteisistä kimalaisia tavattiin runsaasti viikonlopun aikana. Nokkos- ja sitruunaperhosista sekä seitsenpistepirkoista tehtiin kuitenkin selvästi vähemmän havaintoja verrattuna edelliseen havaintoviikonloppuun. Tämä johtuu viileämmästä säästä, jolloin nämä vaihtolämpöiset hyönteiset pysyttelevät mieluusti piilossa.

Seuraavaksi voi odotella tervapääskyjen ilmaantumista sekä kielojen koristeellisen kukinnan sävyttämää maisemaa. Tulevana havaintoviikonloppuna 25.–26.5. kannustetaan kiinnostuneita osallistumaan Luonto-Liiton Kevätseurannan ohella myös Vaelluskala ry:n järjestämään taimenten pienpoikasten kevätseurantaan.

 

Kevätseurannassa havainnoidaan keväisten eläin- ja kasvilajien ilmaantumista ja runsastumista kevään kuluessa. Erityisesti kevätlajeja tarkkaillaan Kevätseuranta-viikonloppuina, joita vietetään joka toinen viikonloppu 8.–9.6. saakka. Kevätseurannan havainnot voi ilmoittaa osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Havainnot päätyvät Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan tutkimuskäyttöön.

Kevään etenemistä voi seurata myös sosiaalisessa mediassa kuvien ja havaintojen muodossa aihetunnisteilla #kevätseuranta ja #vedenäärellä.


Lisätiedot:


Kevätseurannan nettisivut: www.kevatseuranta.fi

Kevätseurannan havaintolomake: loydos.luomus.fi/forms/kevatseuranta

Lasten tulostettava Kevätseuranta-lomake

Kevätseuranta Facebookissa

Kevätseuranta Instagramissa


Malva Green, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö
malva.green@luontoliitto.fi, puh. 044 045 8898

kuuluu seuraaviin kategorioihin: