Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kaivosteollisuuden kasvojenpesu ei onnistu matkailuyritysten taakse piiloutumalla

Luonto-Liitto toppuuttelee hallituksen aikeita nostaa Suomi kestävän kaivosteollisuuden mallimaaksi. Viimeisin kaivosalan kasvojenpesuyritys nähtiin Talvivaarassa, jossa ministeri Jyri Häkämies vieraili maanantaina 23.7. Talvivaaran ja ministeri Häkämiehen mukaan Vuokatin kasvava matkailijamäärä on todiste siitä, että turismia ja kaivosteollisuutta voidaan toteuttaa rinnakkain.

Luonto-Liitto tiedottaa 25.7.2012

“Kaivosteollisuus ei puhdista mainettaan menemällä matkailuyritysten menestyksen taakse. Matkailualan ja turismin elinehto on puhdas luonto ja siitä saatavat kokemukset. Pohjois-Suomessa matkailun kehittymisen jarruna ovat saastuttavan kaivosteollisuuden tuomat uhat”, toteaa Luonto-Liiton valtuuston puheenjohtaja Senni Luosujärvi.

Kansainvälisen turistin näkökulmasta Suomen vetonaula on puhdas luonto. Sodankylän Pahtavaarassa paljastunut jätealtaiden vuoto ei myöskään anna mairittelevaa kuvaa kaivosalan ympäristövastuullisuudesta.

“On irvokasta nostaa Suomea kestävän kaivosteollisuuden mallimaaksi samalla kun EU tutkii EU-direktiivien toteutumista Talvivaarassa. On huomattava, että Talvivaaran piti käyttää päästötöntä ja maailmalla tunnettua bioliuotustekniikkaa. Kainuulaisten lisäksi Pohjois-Savossa asti harmitellaan Talvivaaran vaikutuksia ihmisten elinympäristöön” sanoo Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius.

Luonto-Liiton mielestä on tärkeää, ettei kaivosten ympäristövaatimuksista jatkossa tingitä. Matkailualan kehittäminen olisi työllisyyden kannalta uskottavampi ja ekologisesti kestävämpi vaihtoehto, kuin kaivosteollisuuden toiminnan ja sen aiheuttamien ympäristötuhojen jatkaminen.

Senni Luosujärvi, valtuuston puheenjohtaja, Luonto-Liitto
senni.luosujarvi(at)luontoliitto.fi