Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Joulu ilman kulutushysteriaa

Joulu ilman kulutushysteriaa

Perjantaina 28. marraskuuta vietetään Älä osta mitään -päivää teemalla krääsätön joulu. Päivä osuu samaan ajankohtaan, jolloin jouluun liittyvä kulutussesonki lähtee käyntiin. Luonto-Liitto kannustaa jatkamaan kulutushysteriasta pidättäytymistä ja itsehillinnän harjoittamista aina jouluun asti ja siitä eteenpäin.
Luonto-Liitto tiedottaa 21.11.2014

Älä osta mitään -päivän krääsätön joulu -teema jatkuu koko joulukuun ajan. Kampanjalla Luonto-Liitto haluaa vieroittaa ihmisiä jouluun liittyvästä kulutusjuhlasta. Kaupoissa kiertelyltä säästyneen ajan voi hyödyntää esimerkiksi aineettomien joululahjojen suunnitteluun. Kuinka moni aikuinen edes kaipaa lahjatavaraa tai pitää lahjojen hankkimisesta, kun usein emme edes tiedä toisten mieltymyksiä?
”Nyt on aika tehdä lahjavallankumous! Ei rasiteta toisiamme kaappien pullotusta pahentavilla tavaroilla.  Annetaan toisillemme sen sijaan aikaa ja palveluksia, jotka tuovat meitä lähemmäs toisiamme”, sanoo Älä osta mitään -päivän koordinaattori Suvi-Anne Kinnunen Luonto-Liitosta.
Älä osta mitään -päivän kruunaavat romukuuset, jotka pystytetään yhdessä Eetti ry:n kanssa. Kuusia nousee sekä Helsinkiin että Tampereelle. Helsingin kuusi pystytetään päärautatieasemalle klo 14 ja Tampereen puu saa romukoristeet yllensä kello 12 pääkirjastossa.
Kuuset koristellaan hylätyllä sähkö- ja elektroniikkaromulla. Installaatioilla halutaan muistuttaa ihmisiä vastuullisen kuluttamisen ja kierrättämisen tärkeydestä. Rahoillamme saa ostettua kulutustuotteita paljon enemmän kuin luonto kestää, joten viimeistään tässä vaiheessa vuotta pitäisi elää kohtuullisemmin.
”Ihmiset vaihtavat sähkö- ja elektroniikkalaitteita nopeasti uusiin niin uudempien versioiden kuin lyhyen kestävyyden vuoksi. Kulutuselektroniikassa on paljon huolestuttavia piirteitä, kuten luonnonvarojen kulutus, tuotannon päästöt ja vaikutukset työntekijöihin ja luontoon sekä kierrätyksen puutteellisuus. Ihmiset kuitenkin ostelevat uutta elektroniikkaa varsin huolettomasti”, Kinnunen kertoo.
Päivän jälkeen krääsättömän joulun ilosanomaa jaetaan muun muassa alaosta.fi-sivulla, jossa avautuu 1. joulukuuta kulutuskriittinen sarjakuvajoulukalenteri.
Suvi-Anne Kinnunen
Älä osta mitään -päivän koordinaattori