Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Jokainen susi on tärkeä Suomen heikentyneelle susikannalle

Jokainen susi on tärkeä Suomen heikentyneelle susikannalle

Uudessakaupungissa tapettiin susi tämän viikon tiistaina poikkeusluvalla poliisin määräyksellä. Luonto-Liitto ja Wild Lynx ry tuomitsevat tappopäätöksen.

Luonto-Liitto tiedottaa 25.3.2010

Suomen susikanta on heikentynyt hälyttävästi lähinnä salametsästyksen vuoksi. Susia arvioidaan olevan ainoastaan 150–160.

”Näin pienen kannan kohdalla pitäisi pohtia hyvin vakavasti tappolupien myöntämisen jäädyttämistä ja vaihtoehtoisia menettelytapoja esimerkiksi loukkaantuneiden yksilöiden kohdalla”, Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja Sami Lyytinen sanoo.

Uudenkaupungin tapauksessa sunnuntaina havaittiin susi, jonka epäiltiin loukanneen jalkansa. Poliisi myönsi metsästäjille luvan sen tappamiseksi. Susi kuitenkin pakeni jäljestäjiä ja lupa raukesi, kunnes suden jäljet havaittiin tiistaina yli kymmenen kilometrin päässä aiemmasta paikasta. Poliisi myönsi suden tappamiselle uuden luvan.

Luonto-Liiton susiryhmä ja Wild Lynx tarjosivat poliisille apuaan ja ehdottivat vaihtoehtoisena menettelynä suden kiinniottamista elävänä.

”Sutta ei olisi tarvinnut tappaa. Nyt toimittiin liian hätiköidysti, eivätkä viranomaiset pohtineet eri vaihtoehtoja. Meillä oli valmius lähteä välittömästi paikan päälle ja toimittaa susi tutkittavaksi", Wild Lynx ry:n puheenjohtaja Jaana Julin sanoo.

Aika ei riittänyt eikä poliisi ollut kiinnostunut perumaan myöntämäänsä tappolupaa.

"Koska poliisilta ei edellisenä päivänä saadusta lupauksesta huolimatta tullut tietoa uuden susijahdin alkamisesta, asiassa oltiin jo lähtökohtaisesti myöhässä. Kuitenkin maanantaina jahdin ollessa jo käynnissä elävänä pyytämisen taakse saatiin niin maa- ja metsätalousministeriön kuin riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen suostumus.", Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja Sami Lyytinen sanoo.


Lisätiedot:

Sami Lyytinen, Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja
040 558 6097, savely(at)utu.fi

Jaana Julin, puheenjohtaja, Wild Lynx ry
050 541 1912, jaana.julin(at)gmail.com

www.luontoliitto.fi
www.salakaadotseis.fi
www.wildlynx.suntuubi.com

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,