Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Jo 40 vuotta Luonto-Liiton kevätseurantaa lapsille ja nuorille

Jo 40 vuotta Luonto-Liiton kevätseurantaa lapsille ja nuorille

Kevät keikkuen tulevi - jo 40 vuotta Luonto-Liiton kevätseurantaa lapsille ja nuorille

Luonto-Liitto tiedottaa 7.4.2000

Mitä karjuu takapihan villieläintarhassa? Kummoinen kukkaloisto röyhähtää koulumatkan ojanpieliin ja teidenvarsille? Lapsenmieli on ihmeinen - 'harvinainen varis' huomataan Korkeasaaressakin, matkalla isojen kissojen luokse. Eläintarhojen, kansallispuistojen ja retkeilyaluiden ulkopuolellakin versoo, kuhisee ja vipeltää. Eläköön lähiluonto! Kymmenettuhannet innokkaat silmäparit alkavat kohta kevätseurannan...

Luonto-Liitto on valtakunnallinen lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö. Nyt kutsumme lapsia Kevättuulen matkaan, seuraamaan tusinaa helppoa ja yleistä lajia. Kevään edistymisestä kertovat ensimmäinen liikkeelle vääntäytynyt leppäkerttu ja sisilisko, oksaa pesäänsä kantava varis tai vaikkapa kukkimaan äitynyt rentukka. Nuorten kevätseurantalomakkeessa lajeja on jo nelisenkymmentä.

Helsigissä tapahtuu - hauskoja ja hyödyllisiä retkiä

Helsingissä ympäristökeskus ja opetusvirasto vauhdittavat kevätseurannan alkuunpääsyä yhdessä Luonto-Liiton kanssa huhtikuussa, jolloin koulutetut ja viralliset kevättuulilähettiläät pitävät luontotunteja neljäsluokkalaisille. Kaksoistunneilla ehditään sekä pohtia kevätseurannan merkitystä ja lajitusinaa että ottaa jalat alle ja ihmetellä ulkona kevätlajeja leikkien ja tutkien. Koulujen antamaa ympäristökasvatusta ja yleensä luontoharrastusta tukeva Kevättuuli-kiertue järjestetään Helsingissä jo neljännen? kerran.

Kymmenettuhannet lomakkeet palautetaan Luonto-Liittoon, ja tuloksia esitellään myöhemmin sekä lastenlehti Siepossa että Nuorten Luonnossa. Vuonna 1999 rentukoiden tuli loimusi ensimmäisenä Mäntsälässä ja Lempäälässä 24. ja 26. huhtikuuta, ja Luonto-liiton tunnuseläin siili lyllersi liikenteeseen 10.4. sekä Helsingissä että Kiukaisilla. Nuorten kevätseurannan tiedot toimitetaan Luonnontieteelliselle keskusmuseolle, jossa ne ovat tutkijoiden käytettävissä. Yhdistetään siis huvi ja hyöty kevätretkeillen!

Lisätietoja:
Sirpa Nieminen, Luonto-Liiton tiedottaja p. 09 - 68 444241, sini@siili.sll.fi
Immi Kormi, Helsingin kevättuulikoordinaattori p. 09 - 68444233, immi.kormi@helsinki.fi

Materiaalitilaukset:
info@luontoliitto.fi, www.luontoliitto.fi/kevatseuranta.