Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Jo 10 000 suomalaista sitoutunut äänestämään ydinvoiman historiaan

Jo 10 000 suomalaista sitoutunut äänestämään ydinvoiman historiaan

Äänestä ydinvoima historiaan -kampanjan ensimmäisinä viikkoina jo 10 000 suomalaista on sitoutunut äänestämään kevään 2011 eduskuntavaaleissa sellaista kansanedustajaa, joka äänestää eduskunnassa ydinvoiman lisärakentamista vastaan.

Luonto-Liitto tiedottaa 23.2.2010

Kaikista vaalipiireistä tulee päivittäin äänestyssitoumuksia, jossa ihmiset ilmaisevat kielteisen kantansa vastuuttomalle ydinvoiman lisärakentamiselle. He lupaavat antaa äänensä vain niille kansanedustajille, jotka äänestävät eduskunnassa ydinvoiman lisärakentamista vastaan ympäristöystävällisen, älykkään ja työllistävän energiantuotannon puolesta.Ydinvoiman lisärakentaminen merkitsisi vain ydinsähkön vientiä ja ydinjäteongelman hallitsematonta paisuttamista. Uusi ydinreaktori tuottaisi päivässä noin 100 kiloa korkea-aktiivista ydinjätettä, joka on hengenvaarallista tuhansien sukupolvien vuoden ajan.

Teollisuudelle ja kotitalouksille voidaan tuottaa riittävästi kotimaista sähköä turvallisesti ja nykyaikaisesti, ja työllistää samalla suomalaisia. Metsä- ja peltoenergia, biokaasu, matalaenergiarakentaminen, energiapihit sähkölaitteet, tuulivoima ja muut modernit energiaratkaisut ovat nopein ja luotettavin tapa taata sähkön riittävyys ja kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen.

Olkiluoto 3 on tähän mennessä maksanut tuhansia menetettyjä työpaikkoja, koska ydinvoimahanke vei kiinnostuksen satsata muun muassa matalaenergiarakentamiseen, biokaasuun ja tuulivoimaan [1]. Siitä huolimatta osa kansanedustajista on vieläkin valmiita kulkemaan sokeasti ydinvoimayhtiöiden talutusnuorassa ja pelaamaan uhkapelia tuhansien tulevien sukupolvien kustannuksella.

Rakenteilla olevan Olkiluoto 3:n lopullisesta valmistumisesta, hinnasta tai maksajasta ei ole mitään varmuutta. Välimiesoikeudessa käsitellään parhaillaan, kenen maksettavaksi lankeaa 2,4 miljardin euron kustannusten ylitys. Ei ole olemassa myöskään ennustetta sähkön hinnasta, jos Olkiluoto 3 joskus valmistuu ja kytketään verkkoon.

Äänestä ydinvoima historiaan: www.ydinvoima.fi

Äänestä ydinvoima historiaan -kampanjassa äänestäjä lupaa ensi eduskuntavaaleissa 2011 äänestää kansanedustajaa, joka eduskunnassa äänestää uusien ydinreaktorien rakentamista vastaan, tai uutta kansanedustajaehdokasta, joka vastustaa ydinvoimaa. Sitoumuksen voi tehdä vain eduskuntavaaleissa 2011 äänioikeutettu Suomen kansalainen. Sitoumuksen tehneet ovat antaneet yhteystietonsa, ja he saavat eduskuntavaalien alla muistutuksen siitä, miten kukin oman vaalipiirin kansanedustaja on eduskunnassa äänestänyt. Eija Ahvo havainnollistaa http://www.ydinvoima.fi -sivulla juuri julkaistussa videossa kampanjan toimintaperiaatetta.

Kampanjan järjestävät Greenpeace, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Natur och Miljö ja Suomen luonnonsuojeluliitto. Kampanjan kaduilla näkyviä toimintaryhmiä on 19 paikkakunnalla: Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kajaanissa, Kemissä, Kotkassa, Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Loviisassa, Maarianhaminassa, Mikkelissä, Oulussa, Porissa, Pyhäjoella, Rovaniemellä, Tampereella, Turussa ja Vaasassa.

Viite:
[1] Konsulttiyhtiö Ernst&Young on vuosia sijoittanut 25 maan vertailussa Suomen vähiten houkuttelevaksi kohteeksi uusiutuvan energian investoinneille mittavista potentiaaleista huolimatta. Pelkästään tuulivoiman lisääminen Electrowatt-Ekonon vuonna 2001 esittämän kehityksen mukaisesti olisi tuottanut tänä vuonna puolen OL3:n verran sähköä ja luonut 10 000 työpaikkaa kotimarkkinoille ja vientiteollisuuteen.

Lisätietoja:
Lauri Myllyvirta, Greenpeace, puhelin 050 362 5981
Leo Stranius, Luonto-Liitto, puhelin 040 754 7371
Venla Virkamäki, Suomen luonnonsuojeluliitto, puhelin 050 345 4411
Juha Aromaa, Greenpeace, puhelin 050 369 6202

kuuluu seuraaviin kategorioihin:
« heinäkuu 2022 »
heinäkuu
matiketopelasu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Luonto-Liitto Facebookissa

Sll:n logo