Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Jarrua arktiselle öljynporaukselle

Jarrua arktiselle öljynporaukselle

JARRUA ARKTISELLE ÖLJYNPORAUKSELLE!

Luonto-Liitto tiedottaa 30.10.2003

Luonto-Liiton puheenjohtaja tapasi norjalaisen sisarjärjestön edustajat

Luonto-Liiton puheenjohtaja JakeLahti-Olsen tapasi norjalaisen sisarjärjestönsä Natur og Ungdomin edustajia Pohjoismaiden neuvoston Luonto- ja ympäristöpalkinnon jaon yhteydessä. Järjestöt painottavat yhdessä merien tärkeyttä koko Pohjolalle.

Luonto-Liitto haluaa nostaa esiin Barentsinmerta ja muita pohjoisia merialueita uhkaavat suunnitelmat lisätä huomattavasti öljyntuotantoa. Useat eri öljy-yhtiöt painostavat Norjan hallitusta tekemään nopeasti päätökset öljyntuotannon huomattavasta laajentamisesta arktisilla merialueilla.

Luonto-Liitto muistuttaa, että arktisilla alueilla pienikin ympäristöonnettomuus saattaa johtaa vakaviin seurauksiin. Kylmässä pohjoisessa luonto uusiutuu hyvin hitaasti, ja Norjalle tärkeä kalastus ja kalatalous voivat kärsiä pahoja takaiskuja. "Vaikutukset ulottuvat huomattavasti laajemmalle alueelle kuin vain Norjan pohjoisille alueille, mikäli pahin mahdollinen vaihtoehto toteutuu. Nyt olisi aika pysähtyä miettimään, ennen kuin jotain todella sattuu," Luonto-Liiton puheenjohtaja Lahti-Olsen muistuttaa.

Päätöstä öljyntuotannon laajentamisesta on valmisteltu hyvin nopeasti ja useat asiantuntijatahot ovat kritisoineet valmistelun nopeutta. Muun muassa arktisiin asioihin, saasteisiin sekä merentutkimukseen erikoistuneet valtiolliset instituutit ovat esittäneet huolensa hankkeesta ja sen aikataulusta.

Öljynporauksen aloittamisella ei ole kiire, koska öljy ei katoa merenpohjasta mihinkään, vaikka niin yritetäänkin uskotella. Öljy-yhtiöiden etuja tärkeämpää on tehdä kunnolliset tutkimukset ja tehdä päätökset tieteellisiin tutkimuksiin perustuen eikä vain nopeiden taloudellisten etujen perusteella.

Lisätietoja:
Luonto-Liiton puheenjohtaja Jake Lahti-Olsen, 040 528 2790 (Norjassa 31.10. asti), puheenjohtaja(a)luontoliitto.fi
Natur og Ungdomin edustaja Anders Haug Larsen, + 47 93 21 76 26 / + 47 23 32 74 00

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,