Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Itämeri-lähettiläät kiertävät Rannikko-Suomen kouluja

Itämeri-lähettiläät kiertävät Rannikko-Suomen kouluja

Luonto-Liiton suosittu Itämeri-koulukiertue rantautuu tänä keväänä jälleen eri puolille Suomea. Itämeri-lähettiläät vierailevat mm. Porvoossa, Hyvinkäällä, Porissa, Helsingissä ja Turun seudulla.

Luonto-Liitto tiedottaa 22.4.2009

Neljättä vuotta jatkuneen koulukiertueen tavoitteena on tuoda Itämeri-asiat lähelle nuoria ja antaa heille välineitä arkipäivän suojelutyöhön.

Suomen suurin ympäristöaiheinen koulukiertue on osa Luonto-Liiton ympäristökasvatustyötä. Luonto-Liiton kouluttamien nuorten opiskelijoiden pitämillä Itämeri-tunneilla suojelua lähestytään tavanomaisesta kouluopetuksesta poiketen omien kokemusten ja eläytymisen kautta.

Teematuntien pitäjät ovat Itämeren tilasta kiinnostuneita nuoria, jotka ovat käyneet Luonto-Liiton koulutuksen.

– Tärkeintä on, että oppilaat saisivat uusia ajatuksia Itämerestä ja sen suojelusta. Harva tulee ajatelleeksi, miten arkiset valinnat ja päivittäiset askareet vaikuttavat Itämeren tilaan, Itämeri-lähettiläänä Turun seudulla toimiva Juha Ojanperä toteaa.

– Tiedon määrä ei ole olennaisinta, vaan se, että saadaan nuoret kiinnostumaan Itämeren tilasta, ja kuinka siihen voi itse vaikuttaa, sanoo Itämeri-lähettiläs Riina Hänninen Hyvinkäältä.

– Kokemukset tunneista ovat olleet pelkästään hyviä. Oppilaat ovat olleet kiinnostuneita aiheesta. Yllättävää on ollut se, miten hyvin nuoret ovat tunteneet Itämereen liittyvät ongelmat, toteaa seuraavan lähettilästuntinsa huhtikuun lopussa Länsi-Porin lukiossa pitävä Heidi Helkiö-Mäkelä.

Myös Itämeri-vierailun tilannut opettaja Riikkaliisa Simola Porvoosta oli tyytyväinen tunnin sisältöön ja suosittelee lähettilään tilaamista muillekin:

– Kouluopetus pilkkoutuu helposti erillisiin yksityiskohtiin keskittyväksi. Opiskellaan erikseen kasveja, lintuja, kaloja tai merinisäkkäitä, mutta teematunnilla asioita käsiteltiin yhteen ja samaan kokonaisuuteen vaikuttavina ilmiöinä. Tunti monipuolistaa opetusta ja tuo siihen uusia näkökulmia.

Itämeri-tunnit ovat kouluille maksuttomia. Kuluvana lukuvuonna kiertue toteutetaan virvoitusjuomalaitteita valmistavan SodaStreamin tuella.

Lari Karreinen
Luonto-Liiton Itämeri-jaosto