Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Inarin retkeilyalueen metsät lumosivat suomalaiset ja venäläiset nuoret

Inarin retkeilyalueen metsät lumosivat suomalaiset ja venäläiset nuoret

Luonto-Liitto tiedottaa 17.8.2009

Suunnitellulla Inarin retkeilyalueella Otsamotunturin läheisyydessä viikon viettäneet leiriläiset ovat tutustuneet luontomatkailuun ja sen kestävän kehittämisen mahdollisuuksiin Inarin alueella sekä itse alueen luontoon. Inarijärven alueen karu kauneus ja jylhät metsät tekivät vaikutuksen leiriläisiin. Suomalais-venäläinen nuorten leiri ja Inarin luonnonystävät ottivatkin kantaa valtion retkeilyalueen perustamiseksi Inariin.

– Tällaisia maisemia pääse kyllä harvemmin kokemaan. Vanhat metsät keloineen ovat olleet meille elämys. Toivottavasti ne saavat säilyä tällaisina vielä pitkään muidenkin matkailijoiden iloksi, kertoo leiriin osallistunut Elina Kaisanlahti.

– Leiriläiset ovat olleet alueen luonnosta hyvin vaikuttuneita. Inarin alueella on selvästi potentiaalia olla vielä nykyistä paljon merkittävämpi luontomatkailukohde. Valtion retkeilyalueena se nousisi sellaisten tunnettujen retkeilykohteiden joukkoon kuin Hossa ja Iso-Syöte, kertoo Luonto-Liiton Venäjä-hankkeen koordinaattori ja leirin järjestäjä Birthe Weijola.

– Kunnan suunnitelmat kaavoitta tulevalle retkeilyalueelle mökkejä ovat jäädyttäneet suunnitelmat valtion retkeilyalueen perustamiseksi. Kaavoitusprosessi tulisi mielestämme saada päätökseen pikaisesti ja toteuttaa vahingoittamatta retkeilyalueen ainutlaatuista luontokokonaisuutta. Luontoarvojen ja -elämysten säilyttämiseksi mahdolliset metsänhoitotoimet alueella tulisi toteuttaa jättäen viimeiset nykymetsätaloudelta säästyneet metsät rauhaan, vaatii Inarin luonnonystävien Vesa Luhta.

Kuluneen viikon aikana leirin osallistujat ovat myös suunnitelleet Otsomotunturin läheisyyteen elämyksellisen luontopolun havainnollistamaan alueen monia mahdollisuuksia luontoelämyksiin. Polku esitellään yleisölle perjantaina 14.8. klo 10-12. Rovajärven kämpältä alkavan polun avulla leiriläiset haluavat nostaa esiin hienoja luontokohteita tai mahdollisuuksia pieniin elämyksiin, jotka toivottavasti kiinnostavat myös retkeilijöitä ja saattaisivat muuten jäädä huomiotta.

“Ecotourism in Northern Boreal Forests” -leiri on osa Luonto-Liiton tänä vuonna alkanutta yhteistyöhanketta, joka keskittyy kestävän luontomatkailun edistämiseen nuorten ja kansalaisjärjestöjen keskuudessa Barentsin alueella. Leirin osallistujat ovat pääosin 18-25 -vuotiaita nuoria ympäristöjärjestötoimijoita Pohjois-Suomesta sekä Murmanskin ja Arkhangelskin alueelta. Leiri järjestetään Euroopan komission Youth in Action -ohjelman tuella.

Kannanotto: Inarin retkeilyalue perustettava viipymättä

Julkaisivapaita kuvia leiristä: