Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ilmastolähettiläät vievät ilmastonmuutostietoutta kouluihin

Ilmastolähettiläät vievät ilmastonmuutostietoutta kouluihin

Luonto-Liitto tiedottaa 4.9.2006

Viime viikonloppuna koulutettiin Oulussa kahdeksan koulukiertäjää pitämään ilmastonmuutostunteja yläkouluissa ja lukioissa Pohjois-Suomen alueella. Dodon, Luonto-Liiton, Maan ystävien ja Nuorten Akatemian yhteishankkeen tarkoituksena on saada oppilaat pohtimaan, miten maailman uhkaavinta ympäristöongelmaa voidaan torjua.

Kouluvierailuilla kerrotaan ja keskustellaan ilmastonmuutoksen luonnontieteellisestä taustasta, seurauksista ja torjumisesta. Tiedon tarjoamisen lisäksi vierailuilla yritetään tuoda esiin yhdenkin ihmisen vaikutusmahdollisuuksia; kuka tahansa voi toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi esimerkiksi vaihtamalla vihreään sähköön, keskusta-alueella asustaessa pyöräilemällä ja kävelemällä lyhyet koulu- tai työmatkat ja harkitsemalla ostoksiaan.

Viikonloppuna koulutetut lähettiläät ovat pääasiassa biologian ja maantieteen opiskelijoita. Pohjois-Suomesta lähettiläitä löytyy muun muassa Oulusta, Muoniosta, Ivalosta, Raahesta, Kainuusta, Kokkolasta ja Kärsämäeltä.

Lauantain ilmastoseminaarissa ilmastolähettiläät ja muut kiinnostuneet pääsivät kuulemaan Rovaniemellä Ilmatieteen laitoksella työskentelevän Leena Upolan alustusta ilmastonmuutoksen taustasta sekä Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöpoliittisen sihteerin Jouni Nissisen alustusta ilmastonmuutoksen seurauksista ja torjumisesta. Tutkija Kristiina Virkkunen Lapin yliopistosta kertoi lumi- ja jäätutkimushavainnoista arktisilla alueilla ja Etelänavalla, Tiina Prittinen Pohjois-Suomen luonnonsuojelupiiristä valotti turpeen käytön vähentämisen ja soiden suojelun merkitystä ilmastonmuutoksen torjumisessa ja illan lopuksi kansanedustaja Erkki Pulliainen (vihreät) esitti mallin siitä, miten Suomen energiantuotanto voitaisiin bioenergialla muuttaa ilmasto- ja maaseutuystävälliselle tolalle.

Lisätietoja:

Riitta Savikko

Ilmari-hankkeen koordinaattori

riitta.savikko_ät_maanystavat.fi

Lisätietoja ilmastonmuutoksesta

www.ilmasto.org

Lisätietoja kouluvierailuhankkeesta:

Ilmari on Dodon, Luonto-Liiton, Maan ystävien ja Nuorten Akatemian yhteinen ilmastotiedotushanke. Sen tarkoituksena on viedä ilmastotietoa yläkouluihin, lukioihin ja toisen asteen oppilaitoksiin. Hankkeessa koulutetaan kouluvierailijoita ja tuotetaan materiaaleja kouluvierailijoiden ja opettajien käyttöön. Syksyn 2006 ajaksi hanke on saanut rahoitusta Ilmastonmuutoksen viestintäohjelmalta. Kouluvierailuja voi tilata Nuorten Akatemiasta. Hankkeessa on tällä hetkellä koulutettu 108 lähettilästä ympäri Suomen. Lukuvuosien 2003-2006 aikana hankkeessa on vierailtu 12 500 nuoren tunneilla. Hankkeesta lisää http://www.ilmasto.org/opetus_ja_pelit/ilmastotietoa_kouluille.html

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,