Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Hyttyset ja västäräkit ovat jo liikkeellä

Hyttyset ja västäräkit ovat jo liikkeellä

Toinen Kevätseurantaviikonloppu sulatti etelän hanget

Luonto-Liitto tiedottaa 3.4.2008

Lämmennyt kevät vauhdittaa eläinmaailman siirtymistä kesälaitumille. Kurkia nähtiin toisena seurantaviikonloppuna saapumassa pesimäseuduilleen. Myös kekomuurahaisia on jo hereillä. Laulujoutsenet ja kiurut ovat lentäneet Lappiin asti. Västäräkki on saapunut Etelä-Suomeen.

Lumet sulavat etelässä vauhdilla ja lajihavaintoja tulee Kevätseurantaan koko ajan lisää. Lapissa kevään käynnistymistä joudutaan vielä odottamaan, vaikka jotain kevätlintuhavaintoja on tullut myös maan pohjoisosista.

Hyönteishavaintoja on saatu lisää toisena Kevätseurantaviikonloppuna leppäkertusta, kekomuurahaisesta, hyttysestä, sitruunaperhosesta ja nokkosperhosesta. Kevätseurannan hyönteislajien osalta ainoastaan mantukimalaisen ensihavainnot puuttuvat. Matelijoiden kohdalta toivotaan vielä ensihavaintoja vaskitsasta ja sammakonkudusta.

Kevätseurannan teemana ovat tänä vuonna lepakot. Suurin osa lepakoista horrostaa vielä, mutta lämpimät säät saattavat herättää nekin jo pikapuolin. Merkityksellistä on, kuinka paljon yöt lämpenevät lähiaikoina. Ensimmäisenä voitaisiin odottaa todellisten pohjoisen lepakoiden, lähes kaikkialle Suomeen levinneiden pohjanlepakoiden heräämistä. Lepakkodetektorin avulla lepakot voidaan ääntelyn perusteella tunnistaa lajilleen. Kevätseurannassa kuitenkin riittää, jos tunnistaa lepakon linnusta ja kirjaa, missä lentonisäkkään on nähnyt.

Laulujoutsenhavaintoja on ilmoitettu huomattavasti eniten kevätseurantalajeista. Myös leskenlehti-, töyhtöhyyppä-, peippo- ja kiuruhavaintoja on tullut runsaasti.

Siilit ovat tänä vuonna olleet liikkeellä ennätysaikaisin verrattuna 12 viime vuoteen. Ensihavainnot tulivat jo maaliskuun puolenvälin tienoilla.

Kohta voidaan odottaa haarapääskyn saapuvan Etelä-Suomeen. Myös ensimmäiset kirjosiepot ilmestyvät huhtikuun puolenvälin tienoilla pihojen pönttöihin pesiään rakentelemaan.

Kevätseurantaviikonloppuina arvioidaan ensihavaintojen lisäksi lajien runsastumista. Lajirunsautta arvioidaan joka toinen viikonloppu aina kesäkuulle saakka: 15.-16.3, 29.-30.3, 12.-13.4, 26.-27.4, 10.-11.5, 24.-25.5 ja 7.-8.6. Ensihavaintoja seurantalajeista voi edelleen ilmoittaa milloin vain. Havainnot voi ilmoittaa internetissä, paperilomakkeella tai tekstiviestillä.

Kevätseurantaa on tehty 1960-luvulta lähtien, ja vuodesta 1993 alkaen havainnot on talletettu Luonnontieteelliseen keskusmuseoon. YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toisena torstaina. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Anna-Leena Mäkelä
Luonto-Liitto, Kevätseuranta-koordinaattori