Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Hyödyllisiä mehiläisiä ei saa myrkyttää

Hyödyllisiä mehiläisiä ei saa myrkyttää

Mehiläiset ovat tärkeitä kasvien pölyttäjiä, joiden väheneminen aiheuttaa merkittäviä satotappioita luonnonkasveille ja viljelykasveille.

Luonto-Liitto tiedottaa 20.2.2013

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto vaativat Suomen hallitukselta tukea mehiläisille vaarallisten hyönteismyrkkyjen kiellolle EU:ssa. Komissio on esittänyt kieltoa, mutta julkisuudessa olleiden tietojen mukaan maa- ja metsätalousministeriö on virkamiestasolla esittänyt vastustavansa sitä. Suomen hallitus ei ole ottanut vielä asiaan kantaa.

Neonikotinoidit aiheuttavat tutkimusten mukaan haittaa mehiläisille. Ne ovat johtaneet muissa maissa jopa mehiläisten joukkokuolemiin. Mehiläiset ovat tärkeitä kasvien pölyttäjiä. Niiden väheneminen aiheuttaisi merkittäviä satotappioita luonnonkasvien lisäksi monille viljelykasveille.

Maa- ja metsätalousministeriö on perustellut kantaansa sillä, että kyseiset hyönteismyrkyt olisivat ainoa tapa suojata suomalaista rypsisatoa.

"On ristiriitaista väittää neonikotinoidien käytön olevan välttämätöntä rypsin suojelemiseksi, kun sen käyttökin vähentäisi satoa", Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava toteaa.

Maa- ja metsätalousministeriön sekä öljykasvisektorin yhteinen työryhmä VYR on omissa julkaisuissaan todennut, että mehiläiset pölyttävät rypsistä jopa 90 prosenttia. Vaikka rypsi pölyttyisi tuulenkin ansiosta, mehiläispölytys lisää rypsisatoa 10–15 prosenttia.

Päätöksenteossa on syytä muistaa varovaisuusperiaate: Vaikka Suomessa ei vielä ole todettu mehiläisten joukkokuolemia, on syytä ryhtyä toimiin neonikotinoidien kieltämiseksi. Neonikotinoidien vaarallisuudesta on riittävä näyttö maailmanlaajuisesti.

"Pölyttäjiä ei saa vaarantaa", Sulkava summaa.

Mehiläisten pölytys on ihmisen ruoantuotannolle elintärkeä luonnon ekosysteemipalvelu. Tämäkin tapaus osoittaa, kuinka ihminen on ruoantuotannossa riippuvainen luonnosta ja kuinka luonnonsuojelu on ihmisellekin hyödyllistä.

Lisätietoja: puheenjohtaja Risto Sulkava, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 560 2113.
Tietoa öljykasvien pölytyksestä Vilja-alan yhteistyöryhmän (VYR) sivuilla:
http://www.vyr.fi/multimagazine/web/rypsin_rapsin_opas/fi/

 

Kuva: © Inventori | Stock Free Images

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,