Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Huomenna on Älä osta mitään -päivä

Huomenna on Älä osta mitään -päivä

HUOMENNA ON ÄLÄ OSTA MITÄÄN -PÄIVÄ

Luonto-Liitto tiedottaa 24.11.2005

"Kuluta kulttuuria" -teema veti mukaan ennätysmäärän toimijoita

Älä osta mitään -päivä 25.11. on tänä vuonna historiansa laajin Suomessa: päivä näkyy ainakin 20 paikkakunnalla, ja mukana on runsaasti yhteistyötahoja kirjastoista museoihin. Älä osta mitään -päivänä  on tarkoitus viettää vuorokausi hankkimatta tavaraa. Vuoden teema, "Kuluta kulttuuria", kannustaa  vaihtamaan tavaran kuluttamisen kulttuurista nauttimiseen.

”Kulttuuriväki ja museot ovat lähteneet tänä vuonna innokkaasti mukaan. Esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella pääsee moniin museoihin ja teattereihin ilmaiseksi tai alennushinnalla. Epäkaupallinen ja kulutuskriittinen kulttuuri näkyvät myös katukuvassa”, kertoo Heikki Korpela Maan ystävistä.

Älä osta mitään -päivä on joka paikkakunnalla omansa näköinen. Päivänä tapahtuu muun muassa seuraavaa:

– Joensuussa tuodaan taidetta ihmisten keskelle kulutusympäristöön: julkista kulutustilaa muutetaan kulttuurille otollisemmaksi tarinankerronnan, runouden, tanssin, teatterin ja performanssin keinoin
– Turun kauppakeskuksissa pidetään kulutuskriittisiä performansseja, joissa esiintyvät aivonsa ja sielunsa kuluttaneet zombiet
– Tampereella levitetään lukuelämyksiä BookCrossing-pisteellä
– Porissa nautitaan improvisaatioteatterista
– Vaasassa tehdään itse taidetta työpajoissa
– Järvenpäässä soitetaan live-räppiä kauppakeskuksen edustalla.

Päivitetty lista eri paikkakuntien tapahtumista ja yhteyshenkilöistä löytyy kampanjasivuilta.

Mainoskupla-vastamainoskilpailun voittajat julkistetaan päivän avajaisissa Helsingissä (eduskunnan lisärakennuksen kansalaistila klo 12-14). Kaikki kilpailuun osallistuneet työt ovat nähtävissä osoitteessa

Älä osta mitään -päivää järjestävät Luonto-Liitto, Maan ystävät, Natur och Miljö, Kuluttajat-Konsumenterna, Vasemmistonuoret sekä Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto. Päivän tarkoituksena on saada ihmiset miettimään omien kulutustottumustensa syitä ja seurauksia. Se haastaa kulutuslakkoon keskellä joulukiireitä ja pyrkii muuttamaan kulttuuriamme ympäristöystävällisemmäksi ja sosiaalisesti kestävämmäksi.

Kansainvälistä Älä osta mitään -päivää vietetään vuosittain marraskuun viimeisenä perjantaina. Suomessa tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1993 alkaen.

Tapahtumia on tänä vuonna ainakin Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Järvenpäässä, Korsnäsissä, Kouvolassa, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Outokummussa, Porissa, Raisiossa, Rovaniemellä, Tampereella, Turussa, Vantaalla ja Vaasassa.

Lisätietoja:
Heikki Korpela, Maan ystävät, 040 848 6022
Annukka Berg, Älä osta mitään -päivän projektisihteeri, annukka.berg@iki.fi, 050 367 4996
Jon Lindström (ruotsiksi), Natur och Miljö, jon.lindstrom@naturochmiljo.fi, 040 733 3783