Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Huhtikuu puhkesi lehteen ja kukkaan

Huhtikuu puhkesi lehteen ja kukkaan

Viides Kevätseuranta-viikonloppu alkoi lähes kesäisissä merkeissä kirsikkapuiden ja valkovuokkojen kukkiessa huhtikuun lopulle epätavallisen lämpimässä säässä. Upea ulkoilusää innosti kevään havainnoitsijat liikkeelle, sillä viikonlopun aikana ilmoitettiin yli tuhat Kevätseurannan havaintoa.
Huhtikuu puhkesi lehteen ja kukkaan

Kuva: Riina Pippuri

“Luonto on vihertynyt silmissä viime päivinä. Koivunlehdet ovat kasvaneet vähintään sentin mittaisiksi Oulusta etelään. Valkovuokot ovat vallanneet Etelä-Suomen valoisia metsiä, niittyjä ja puistoja. Peltokortteen itiötähkäiset kevätversot näkyvät jo Etelä- ja Keski-Suomessa. Myös rentukka on innostunut kukkimaan vesien läheisyydessä, pohjoisimmillaan Kuopiossa saakka”, Kevätseurannan kampanjatyöntekijä Vilja Tupola kertoo.  

Viime viikonloppuna kannustettiin tarkkailemaan erityisesti kalojen ja sammakoiden kutua ojien, purojen ja rantavesien äärellä. Hauen kudusta tuli harvakseltaan havaintoja, mutta sammakoiden kuturyppäitä havainnoitiin runsaasti maan eteläisellä puoliskolla ja länsirannikolla. Myös vaihtolämpöinen sisilisko on lähtenyt liikkeelle. Siitä on saatu kymmeniä havaintoja, joista pohjoisimmat Oulun korkeudelta saakka.

Linnuista kirjosiepot kuuluvat tuoreiden tulokkaiden joukkoon. Tämä aktiivisesti pihoilla viihtyvä pikkulintu on ehtinyt Kevätseurannan havaintojen perusteella jo Kemiin asti. Myös pajulintuja ja rantasipejä on nähty pitkin Suomea. Ei sovi unohtaa myöskään tiiraa, joka esittelee lentotaitojaan tällä hetkellä varsinkin etelärannikolla.

“Vesien äärellä kannattaa silmäillä myös vedenpintaa, sillä vesimittareita voi nyt nähdä luistelemassa etenkin puro- ja ojavesien pinnalla. Pohjoisimmillaan vesimittareita on havaittu Raahessa saakka”, lisää Tupola.  

Huhtikuussa paistateltiin pitkälti lämmössä, mutta nyt alkanut viileämpi sääjakso saattaa hieman hidastaa kevään etenemistä. Toukokuun edetessä voi odotella hyönteisten ja hyönteissyöjälintujen runsastumista. Seuraavaa Kevätseuranta-viikonloppua vietetään 11.–12.5. äitienpäivän juhlinnan ohessa.

 

Kevätseurannassa havainnoidaan keväisten eläin- ja kasvilajien ilmaantumista ja runsastumista kevään kuluessa. Erityisesti kevätlajeja tarkkaillaan Kevätseuranta-viikonloppuina, joita vietetään joka toinen viikonloppu 8.–9.6. saakka.

Kevätseurannan havainnot voi ilmoittaa osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Havainnot päätyvät Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan tutkimuskäyttöön.

Kevään etenemistä voi seurata myös sosiaalisessa mediassa kuvien ja havaintojen muodossa aihetunnisteilla #kevätseuranta ja #vedenäärellä.

 

Lisätiedot:

Kevätseurannan nettisivut: www.kevatseuranta.fi

Kevätseurannan havaintolomake: loydos.luomus.fi/forms/kevatseuranta

Lasten tulostettava Kevätseuranta-lomake

Kevätseuranta Facebookissa

Kevätseuranta Instagramissa

 

Malva Green, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö

malva.green@luontoliitto.fi, puh. 044 045 8898

 

Vilja Tupola, Kevätseurannan kampanjatyöntekijä

vilja.tupola@luontoliitto.fi, puh. 040 703 7048

 

Luonto-Liiton tiedote 2.5.2019

kuuluu seuraaviin kategorioihin: