Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Hiljaisuuden päivänä kiinnitetään huomiota äänisaasteeseen

Hiljaisuuden päivänä kiinnitetään huomiota äänisaasteeseen

Maanantaina on valtakunnallinen hiljaisuuden päivä, jota vietetään vuosittain Hiljan päivänä 8.10.

Luonto-Liitto tiedottaa 8.10.2012

Tampereen ammattikorkeakoulun elokuva- ja televisioalan neljännen vuoden opiskelija Annu Ijäs on tehnyt Hiljaisuuden päiväksi videoteoksen Äänisaaste – mitä se on? Teos on osa isompaa opinnäytetyökokonaisuutta, jossa Ijäs tutkii äänimaisemia erilaisin keinoin.

Äänisaaste on ääntä, joka on terveydelle haitallista – se on yhteiskunnallinen ongelma. Arvioiden mukaan jopa miljoona tervettä elinvuotta menetetään joka vuosi pelkästään liikenteen aiheuttaman melun vuoksi länsi-Euroopan aluella. Lisäksi muun muassa erilaiset univaikeudet, verenpainetaudit, tinnitus ja ärtymys ovat äänisaasteen suurimpia terveyshaittoja.

”Äänisaaste kiehtoi minua, koska en oikeastaan tuntenut ilmiötä vaikka opiskelen äänialaa. Lisäksi haluan tehdä työtä, jolla on merkitys. Ajattelinkin, että jos vaivaudun itse ottamaan asioista selvää, voisin samalla auttaa myös muita laajentamaan tietämystään äänisaasteen suhteen”, Ijäs kertoo.

Ijäs ei halua paasata, vaan herättää ajatuksia aiheeseen liittyen. Videoteoksessa mietitään, miltä jatkuva melu tuntuu ja mitä se tekee ihmiselle. Hiljaisten hetkien ja alueiden vaaliminen on tärkeää, koska se edistää omaa hyvinvointia. Jo kymmennen minuutin äänikävelyt tai hiljentymishetket auttavat jaksamaan paremmin. Silti Ijäs ei halua paasata, vaan herättää ajatuksia.

”Kaikki ääni ei ole saastetta, vaan aihetta pitäisi käsitellä myös positiivisuuden kautta. Vaikka äänisaaste aiheena on vakava ja tärkeä, uskon silti edelleen vanhaan sanontaan: kyllä maailmaan ääntä mahtuu”, Ijäs sanoo.

Luonto-Liitto kannustaa ihmisiä etsimään hiljaisuutta. Ajatuksia melusta voi herätellä juuri julkaistusta Ijäksen videosta.

Äänisaaste – mitä se on? -teoksen voi katsoa ja kuunnella osoitteessa:
http://www.lapsetluontoon.fi/aanisaaste-mita-se-on/

Lisätietoja:
- Annu Ijäs, annu.ijas(at)gmail.com, puh. 040 778 3627
- Pääsihteeri Leo Stranius, leo.stranius(at)luontoliitto.fi, puh. 040 754 7371

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,