Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Helsingin keskustatunneli edustaa lyhytnäköistä politiikkaa

Helsingin keskustatunneli edustaa lyhytnäköistä politiikkaa

Luonto-Liitto tiedottaa 13.10.2006

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ja Luonto-Liiton Uudenmaan piiri kritisoivat Helsingin keskustatunnelin rakentamista ja siihen liittyvää kaavaluonnosta kaupunkisuunnitteluvirastolle lähettämässään lausunnossa. Luontojärjestöjen mielestä liikenneongelmiin pitäisi vastata ruuhkamaksujen käyttöönotolla ja joukkoliikennettä kehittämällä.

"Valmisteilla oleva keskustatunneli edustaa lyhytnäköistä ja yksityisautoilua suosivaa politiikkaa, joka on ristiriidassa kaupungin henkilöautosidonnaisuuden vähentämistä ja joukkoliikenteen edistämistä koskevien tavoitteiden kanssa. Autokannan kasvu vain lisäisi hiilidioksidi- ja hiukkaspäästöjä keskustan alueella", muistuttaa Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin puheenjohtaja Leo Stranius.

Kaavaluonnoksessa ei ole Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin ja Luonto-Liiton Uudenmaan piirin mukaan selvitetty riittävästi, miten hanke tulisi vaikuttamaan arvokkaisiin Lapinlahden puistoon ja Hietaniemen hautausmaa-alueeseen, jotka saattavat jo rakennusvaiheessa kärsiä korvaamattomia vaurioita.

Keskustatunnelia varten tarvittaisiin luontojärjestöjen mielestä tarkentavia taustaselvityksiä. "Muun muassa liikenteen määrän kasvu ja liikennevirtojen siirtyminen kehäteiltä kaupungin keskustaan sekä melu- ja päästöongelmat tulisi selvittää. Tunnelin savukaasuongelmaan ei myöskään ole tartuttu suunnitelmissa riittävän hanakasti, sillä puhdistusjärjestelmät aiotaan jättää rakentamatta niiden korkean hinnan takia," järjestöistä todetaan.

Myös hankkeen kustannukset huolestuttavat järjestöjä. "Hankkeen kustannusarvio on yli 330 miljoonaa euroa. Jokainen helsinkiläinen joutuu veronmaksajana osallistumaan hankkeeseen konkreettisesti. Nämä rahat voitaisiin ohjata tärkeämpiinkin kohteisiin, kuten joukkoliikenteen kehittämiseen", toteaa Luonto-Liiton Uudenmaan piirin aluesihteeri Reetta Salminen.

Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin sekä Luonto-Liiton uudenmaan piirin mukaan keskustatunnelin kaavoitusprosessi tulisi keskeyttää välittömästi ja kaupungin olisi panostettava Länsimetron ja muiden joukkoliikenneyhteyksien parantamiseen. Myös ruuhkamaksut ovat luontojärjestöjen mielestä toimiva ratkaisu, sillä ne ovat esimerkiksi Tukholmassa vähentäneet keskusta-alueen henkilöautoliikennettä yli 20 prosenttia.

Lisätietoja:
Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin puheenjohtaja Leo Stranius, puh. 040 7547371