Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Heikki Turunen kirjoitti Salakaadot seis –kampanjalle susimyönteisen joulutarinan

Heikki Turunen kirjoitti Salakaadot seis –kampanjalle susimyönteisen joulutarinan

Luonto-Liitto tiedottaa 19.12.2008

Luonto-Liiton Salakaadot seis –kampanjan suojelija Heikki Turunen on kirjoittanut erilaisen joulutarinan, joka julkaistaan tänään 19.12. Kalevan PeTo-liitteen verkkosivuilla (http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?j=770722). Pikku-Hilkan paras joulu –sadussa ihmisen ja suden osat vaihtuvat, ja lukija saa kurkistaa suden elämään metsästyspaineen alla. Tavallisestihan susi on saduissa ja tarinoissa pahiksen roolissa.

- ”Ihmisen saa tappaa, kunhan ei kärähdä, se on korpilaki”, sanoo Ukkosusi vainoamalleen Korpi-Kustaalle joulusadussani. Salametsästäjän näkemässä unessa suden ja ihmisen osat siinä ovat vaihtuneet ja lajit osaavat kommunikoida keskenään, Heikki Turunen kertoo.

- Maaseudulla asuvana tiedän, että niin kansan hiljainen enemmistö todella ajattelee sudesta ennakkoluulojensa, tiedon puutteen tai väärän tiedon pohjalta. Sudesta, sen vaistonvaraisen luontokappaleen tajunnassa, saattaa hyvinkin tuntua kuten satu kertoo, kun pedoista pelottavin sen silmissä, ihminen, vainoaa ja tappaa. Tarinalla tahdon sanoa, että oikean tiedon ohella kyky ja halu eläytyä villieläimen asemaan auttaisi ihmistä suhtautumaan siihen luomakunnan herran arvon mukaisella tavalla, armolla ja kunnioituksella, ilman ’lynkkausmielilaa’, Turunen jatkaa.

Luonto-Litto toivoo joulurauhaa myös susille. Salametsästys on maassamme yleinen ongelma, ja Suomen susikanta taantunut on viime aikoina ilmeisesti juuri laittoman metsästyksen takia. Sudenmetsästyskausi poronhoitoalueen ulkopuolella jatkuu 31.3. saakka.

Turusen jouluhenkinen tarina on huomisesta 20.12. alkaen luettavissa myös Salakaadot seis –kampanjan verkkosivuilla osoitteessa www.salakaadotseis.fi/joulutarina.html. Kampanjan pääviesti on, että susi kuuluu Suomen luontoon, ja ihmisen ja suden rinnakkaiselo samoilla alueilla on mahdollista. Salametsästystä ei tule hyväksyä edes hiljaisesti.

Susiryhmä on Luonto-Liiton toimintaryhmä, joka toimii Suomen suurpetojen suojelun edistämiseksi. Susiryhmä levittää tutkimuspohjaista tietoa suurpetojemme elintavoista, ja pyrkii vaikuttamaan asenteisiin vähentämällä turhaa pelkoa ja vihaa petoja kohtaan.

Lisätietoja:

Heikki Turunen, kansankirjailija, heikki.turunen(at)ppa.inet.fi, puh. 040 758 6607

Sami Säynevirta, järjestöpäällikkö, sami.saynevirta(at)luontoliitto.fi, puh. (09) 68 444 232 tai 040 560 7303

Laura Manninen, tiedottaja, laura.manninen(at)luontoliitto.fi, puh. 050 3031840

www.salakaadotseis.fi/joulutarina.html
www.luontoliitto.fi/susiryhma

kuuluu seuraaviin kategorioihin: