Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Hallitusohjelma pysäyttää metsien ja soiden suojelun

Hallitusohjelma pysäyttää metsien ja soiden suojelun

Hallituksen veropoliittinen linjaus puolittaa luonnonsuojelualueiden hankintamäärärahat. Näin suuri leikkaus tarkoittaa käytännössä sitä, että metsien- ja soidensuojeluun ei ole rahaa.
Hallitusohjelma pysäyttää metsien ja soiden suojelun

Kuva: Lauri Kajander

Luonto-Liitto tiedottaa 27.5.2015

Edellinen hallitus leikkasi määrärahat alle 40 miljoonaan euroon vuodessa. Sipilän hallitusohjelmassa kaavaillaan 20 miljoonan euron lisäleikkauksia. Jäljelle jäävät rahat kuluvat vanhojen suojeluohjelmien toteuttamiseen, eikä uusia alueita ole varaa hankkia.

”Luonnonsuojelun määrärahat ovat häviävän pieni osa kokonaisbudjetista, mutta ne ovat ensiarvoisen tärkeitä suomalaisen luonnon monimuotoisuudelle ja maaseudun hyvinvoinnille. Leikkaukset ovat suositun METSO-ohjelman loppu. Kun samaan aikaan suunnitellaan ennätysmäistä hakkuiden lisäämistä, hallitusohjelma ei todellakaan ole kestävällä pohjalla”, sanoo Luonto-Liiton metsävastaava Lauri Kajander.

Luonto-Liitto iloitsee päätöksestä säilyttää itsenäinen ympäristöministeriö, mutta on huolissaan ympäristöministerin ja liikenne- ja viestintäministerin tehtävien yhdistämisestä.

”Onnistuuko vaativien ja toisistaan erillisten tehtäväkenttien hoitaminen yhdeltä ihmiseltä? Vaarana on ympäristöasioiden jääminen muiden tehtävien jalkoihin”, sanoo Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Heta Hyvärinen.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) yhdistämisessä on riski, että riippumaton ympäristötutkimus vaarantuu. Luonnonvarojen käytön edistämiseen keskittyvä tutkimus ei saa ohittaa resurssien jaossa riippumatonta ympäristön ja luonnon tilan tutkimusta.

Energiantuotannon osalta hallitusohjelmassa hyvää on maininta uusiutuvien energianlähteiden lisäämisestä. Sen sijaan turpeen energiakäytön jatkaminen ei ole kestävää energiapolitiikkaa. Taloudelliset ohjauskeinot energiapolitiikassa ovat askel oikeaan suuntaan. Haittaveroja korottamalla säästetään sekä rahaa että luontoa.

Heta Hyvärinen
toiminnanjohtaja, Luonto-Liitto