Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Hallituksen tuettava eettistä ja kestävää kulutusta

Hallituksen tuettava eettistä ja kestävää kulutusta

Järjestöt ovat laatineet yhdessä yhteiset eettisen ja kestävän kuluttamisen hallitusohjelmatavoitteet. Yhteiset tavoitteet ovat allekirjoittaneet Kuluttajaliitto, Luonto-Liitto, Reilun kaupan edistämisyhdistys, Eettisen kaupan puolesta, Suomen luonnonsuojeluliitto, Maan ystävät, Greenpeace, Finnwatch ja WWF Suomi.

Tiedote 27.4.2015 (Kuluttajaliitto, Luonto-Liitto, Reilun kaupan edistämisyhdistys, Eettisen kaupan puolesta, Suomen luonnonsuojeluliitto, Maan ystävät, Greenpeace, Finnwatch ja WWF Suomi).

Kuluttajien valinnoilla on merkittävä vaikutus ympäristön tilaan sekä ihmisten ja eläinten hyvinvointiin. Tulevan hallituksen tulee huolehtia siitä, että suomalaisilla on jatkossa aiempaa paremmat mahdollisuudet tehdä eettisiä ja kestäviä kulutusvalintoja helposti ja edullisesti.

Kotitalouksia kannustettava energiatalkoisiin

Kotitalouksia on kannustettava säästämään energiaa ja suosimaan uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua sähköä. Kotitalousvähennys on laajennettava energiakatselmuksiin. Sähköautojen ja biokaasuautojen lataus- ja tankkausverkostoa on laajennettava, jotta kuluttajilla on aito mahdollisuus käyttää uusiutuvaa energiaa liikkumiseen. Lisäksi kuntien aurinkoenergiaan liittyvät lupakäytännöt on yhtenäistettävä aurinkoenergian käyttöönoton edistämiseksi.

Kiertotalous hallitusohjelman keskeiseksi teemaksi

Kiertotalouden edellytyksiä on parannettava. Hyvin suunniteltu talous, jossa materiaalien hukkaaminen ja jätteen syntyminen on minimoitu, on sekä ympäristön että talouden etu. Kiertotalous säästää maamme arvokkaita luonnonvaroja, tuo talouskasvua ja työpaikkoja sekä edistää globaalia kilpailukykyämme.

Suomi yhteiskuntavastuun edelläkävijäksi

Suomalaisia yrityksiä on kannustettava ja tuettava YK:n periaatteiden ja huolellisuusvelvoitteiden noudattamiseen hankintaketjujen kaikissa osissa. Kuluttaja-asiamiehelle on taattava riittävät resurssit yritysvastuuväittämien todenperäisyyden valvontaan harhaanjohtavan markkinoinnin estämiseksi. Lisäksi suuryrityksille on säädettävä sitovat ihmisoikeuksia koskevat huolellisuus- ja yritysvastuuraportointivelvoitteet.

Kuluttajaliitto on laatinut yhdessä kahdeksan muun järjestön kanssa yhteiset eettisen ja kestävän kuluttamisen hallitusohjelmatavoitteet, jotka löytyvät Kuluttajaliiton eettisen kuluttamisen sivuilta. Yhteiset tavoitteet ovat allekirjoittaneet Luonto-Liitto, Reilun kaupan edistämisyhdistys, Eettisen kaupan puolesta, Suomen luonnonsuojeluliitto, Maan ystävät, Greenpeace, Finnwatch ja WWF Suomi.

Kuva: Flickr / Äänestä ydinvoima historiaan CC BY-SA 2.0