Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Hakkuut Helsingin Kivikonlaidan metsässä on pysäytetty!

Hakkuut Helsingin Kivikonlaidan metsässä on pysäytetty!

Luonto-Liiton metsäryhmän mielenosoittajat ovat jälleen pysäyttäneet hakkuut ja vaativat kaupungin päättäjiä perumaan tuhoisan kaavahankkeen.
Hakkuut Helsingin Kivikonlaidan metsässä on pysäytetty!

Kuva: Otto Manninen

Helsingin Kivikonlaidan metsäalueelle on kaavoitettu hehtaarin kokoinen maa-ainesten kierrätyskenttä sekä metsän läpi kulkeva tie. Hanke sinällään on järkevä ja kannatettava, mutta vanha ja monimuotoinen metsä kierrätyskentälle yksinkertaisesti väärä paikka. Vaihtoehtoisia paikkoja on yritetty ehdottaa, mutta poliittista tahtoa kaavan muuttamiseksi ei ole löytynyt. 

Paikalla 8.11. alkavalla viikolla olevien mielenosoittajien mukaan Helsingin toimintaa ei voida hyväksyä. Kivikonlaidan arvokkaan metsäalueen lisäksi kyse on laajemmasta ilmiöstä - siitä, että tällaisten metsien päälle yhä kaavoitetaan. 

Kivikon metsäalueelle on suunniteltu myös luonnonsuojelualue, joita Helsingin uuden kaupunkistrategian mukaan on tarkoitus perustaa viisi uutta vuosittain. Tällaisen suunnittelun seurauksena luonnonsuojelualueiden rajaukset muotoutuvat kuitenkin pirstaleisiksi ja pieniksi jättäen kattamatta luonnollisia metsäaluekokonaisuuksia. Etelä-Suomessa vanhoja metsiä on jäljellä enää hyvin vähän. Pienet ja pirstaleiset metsäelinympäristöt eivät kykene ylläpitämään niille kuuluvaa monimuotoisuutta. Kivikonlaidan kaava on malliesimerkki tästä pirstaloitumisesta.  Metsäluonnon mukana katoaa myös osa runsaassa virkistyskäytössä olevasta lähimetsästä. Se heikentää ihmisten ulkoilumahdollisuuksia, mutta toisaalta myös altistaa jäljelle jäävän metsän yhä pahemmalle kulumiselle. 

Vetoamme paikalla olevien mielenosoittajien tavoin Helsingin päättäjiin: Älkää antako luontokadon jatkua. #kaadetaankaava

Lisätietoja antaa:

Ida Korhonen, Luonto-Liiton metsäryhmä 
Puh. 050 370 2907 


Seuraa somessa:
www.facebook.com/kaadetaankaava/

Lähteitä:

www.sttinfo.fi/…/kivikkoon-rakennetaan-maa-ainesten…
 
https://dev.hel.fi/paat…/asia/hel-2017-013611/ylja-2018-10/…
 
www.reservilainen.fi/…/ministerion_tukema_helsingin…