Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Haarapääskyt saapuivat

Haarapääskyt saapuivat

Viime viikkojen lämmin sää on kiihdyttänyt lintujen paluumuuttoa ja monin paikoin kevään myöhäisyyttä on kurottu umpeen.
Haarapääskyt saapuivat

Kuva: Teemu Saloriutta

Luonto-Liitto tiedottaa 2.5.2013

Kevään neljäntenä Kevätseuranta-viikonloppuna tavattiin kevään ensimmäisiä hyönteissyöjiä, kuten haarapääskyjä, heti töyhtöhyyppien runsastumisen jälkeen.

”Yleensä töyhtöhyypät ovat runsastuneet Suomessa jo hyvissä ajoin ennen haarapääskyjen saapumista. Ne saapuvat usein jo maaliskuun lopulla, kun haarapääskyt saapuvat usein vasta noin kuukautta myöhemmin”, kertoo Kevätseuranta-vastaava Jenni Hämäläinen Luonto-Liitosta.

”Muuttoa kurotaan nyt kiinni, ja myöhäistä kevättä vauhditetaan isoin harppauksin. Kasvit työntyvät maasta suurella voimalla ja nopeudella, jotta kukinta voisi alkaa. Kiire on varsinkin niillä kukkijoilla, joiden elinkierrossa lisääntyminen olisi tullut jo aloittaa”.

Etelä-Suomessa sammakot ovat aloittaneet kutemisen. Kurnuttajia saattaa tavata jokivarsilla ja lammikoissa kovaäänisissä lemmenleikeissä. Myös siilit ovat heränneet talvihorroksestaan, ja niitä saattaa tavata tepastelemassa metsissä ja pihoilla. Vuoden ensimmäiset valkovuokot on havaittu. Kasvi runsastuu yleensä äitienpäivän tienoilla.

Kevään havainnoimista kaikille

Kevätseurannassa kerätään havaintoja 41 vakiolajin lisäksi elottoman luonnon ilmiöistä. Ensihavaintojen lisäksi tarkkaillaan lajien runsastumista. Ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja ilmoittaa milloin tahansa. Lajien runsautta arvioidaan kaksiportaisella asteikolla (harvalukuinen/runsas) joka toinen viikonloppu 8.–9.6. asti, yhteensä seitsemänä viikonloppuna. Seuraava seurantaviikonloppu on 11.–12.5. Havaintoja otetaan vastaan kevään ajan verkko- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kootaan Luonnontieteellisen keskusmuseon (LUOMUS) tietokantaan. Niiden avulla voidaan vertailla lajien esiintymistä ja runsautta. Näin muodostuu kokonaiskuva kevään etenemisestä eri puolilla Suomea. Kevään heräämistä on seurattu jo yli 50 vuoden ajan. Tuhansia havaintoja kevään etenemisestä ja keväisten lajien ensiesiintymisestä on kerätty Luonto-Liitossa vuodesta 1961.

Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina klo 7.45. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen
Luontoon -sivustolle http://www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

Ohjeet havaintojen lähettämiseen ja tiedot seurattavista lajeista löytyvät Kevätseurannan verkkosivuilta osoitteesta http://www.kevatseuranta.fi.

Jenni Hämäläinen
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto