Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Haarapääskyt ovat saapuneet

Haarapääskyt ovat saapuneet

Viime viikon lämmin sää on vauhdittanut kevään etenemistä etenkin Etelä-Suomessa. Monesta kevätlajista onkin tehty havaintoja noin viikkoa aiemmin kuin muutamana edellisenä keväänä. Sini- ja valkovuokot ovat täydessä kukassa ja lajit esiintyvät paikoin varsin runsaina. Ensimmäiset hyönteissyöjälinnut ovat saapuneet västäräkin johdolla. Viikonloppuna kirjattiin useita havaintoja haarapääskyistä, jotka ovat nyt Tampereen korkeudella. Pohjoisin yksittäinen havainto tehtiin Kemissä.

Luonto-Liitto tiedottaa 3.5.2012

"Haarapääskyt ovat hyönteissyöjiä, joten ne odottavat hyönteisten runsastumista. Nyt hyönteisiä on sen verran, että ensimmäisille yksilöille on riittävästi ravintoa. Kevät on siis virallisesti saapunut Etelä-Suomeen", kertoo Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Jenni Hämäläinen.

Myös sammakot ovat lähteneet liikkeelle. Etelä-Suomessa alkaa olla sammakonkudun huippukausi, mutta yksittäisiä kutuhavaintoja tehtiin myös Kuopion ja Vaasan korkeudella saakka. Viimeistään äitienpäivän tienoilla kannattaa tehdä kevään tärkein luontoretki. Etelä-Suomessa kevätkukat ovat silloin kauneimmillaan, ja varhain aamuisin on mahdollista kuulla lukuisten lintujen laulua. Suo-teemavuoden mukaisesti myös suoluonto on hieno retkikohde, joka tarjoaa mahdollisuuden runsaisiin mielenkiintoisiin keväthavaintoihin.

Kevään havainnoimista kaikille

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Seuraava Kevätseuranta-viikonloppu on 12.-13.5. Havaintoja kerätään 39 vakiolajin lisäksi seitsemästä teemalajista. Ensihavaintojen lisäksi tarkkaillaan lajien runsastumista. Ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja ilmoittaa milloin tahansa. Lajien runsautta arvioidaan kaksiportaisella asteikolla (harvalukuinen/runsas) joka toinen viikonloppu alkaen 17.-18.3. aina 9.-10.6. asti.

Havaintoja otetaan vastaan kevään ajan netti- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kootaan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Niiden avulla voidaan vertailla lajien esiintymistä ja runsautta. Näin muodostuu kokonaiskuva kevään etenemisestä eri puolilla Suomea. Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon-sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.
Kevään heräämistä on seurattu jo yli 50 vuoden ajan. Tuhansia havaintoja kevään etenemisestä ja keväisten lajien ensiesiintymisestä on kerätty Luonto-Liitossa vuodesta 1961.

Jenni Hämäläinen, Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava
jenni.hamalainen(at)luontoliitto.fi, puh. 040 562 5047