Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Haagin ympäristökokouksen päätökset edellyttävät uutta luonnonsuojelun rahoitusohjelmaa

Haagin ympäristökokouksen päätökset edellyttävät uutta luonnonsuojelun rahoitusohjelmaa

HAAGIN YMPÄRISTÖKOKOUKSEN PÄÄTÖKSET EDELLYTTÄVÄT UUTTA LUONNONSUOJELUN RAHOITUSOHJELMAA

Luonto-Liitto ja BirdLife Suomi tiedottavat 25.4.2002

Haagin ympäristökokouksen ministerijulkilausuman päätös pysäyttää luonnon monimuotoisuuden väheneminen vuoteen 2010 mennessä on otettava vakavasti myös Suomessa. Erityisesti julkilausuma ja kokouksessa hyväksytty metsätyöohjelma tulee huomioida Etelä-Suomen ja Pohjanmaan metsiensuojelutoimikunnan (METSO) työssä. Metsien- ja luonnonsuojelulle tarvitaankin uusi rahoitusohjelma, esittävät BirdLife Suomi ja Luonto-Liitto.

Etelä-Suomen ja Pohjanmaan metsien lisäsuojelu on osa vuoteen 2010 ulottuvaa kansallista metsäohjelmaa. Vaikka metsäluonnon suotuisan suojelutason saavuttaminen on tavoitteena myös kansallisessa metsäohjelmassa, ei rahaa tämän tavoitteen saavuttamiseen kuitenkaan ole varattu. "Monimuotoisuuden suojelu ei onnistu nollabudjetilla", sanoo BirdLifen metsäasiantuntija Harri Hölttä. "Tärkein osa kansallisen metsäohjelman ekologisia tavoitteita on Etelä-Suomen metsien lisäsuojelu. Täysin vastoin metsäohjelman päätöksiä lisäsuojelulle on kuitenkin asetettu taloudellisia rajoitteita. Nämä uhkaavat käytännössä myös maamme kansainvälisiä suojelusitoumuksia."

Nykyinen vuosille 1996-2007 jaksotettu luonnonsuojelun rahoitusohjelma menee vanhojen suojeluohjelmien korvaamiseen, eikä se mahdollista uusia suojelutoimia. Esimerkiksi metsänomistajien oma-aloitteisesti suojeluun tarjoamia alueita jää tämän vuoksi suojelematta. Uusi rahoituskehys, jota tarvitaan esimerkiksi Etelä-Suomen metsille ja perinnemaisemille, tulee ottaa maaliskuussa valittavan uuden hallituksen ohjelmaan.

Haagissa 7.-19.4. pidetty ympäristökokous oli kymmenvuotiaan Rion biodiversiteettisopimuksen kuudes osapuolikokous. Metsät olivat voimakkaasti esillä kokouksen asialistalla, ja kokouksessa mm. hyväksyttiin metsätyöohjelma, jonka on tarkoitus ohjata sopimuksen allekirjoittaneita valtioita metsiensuojelun käytännön toimissa. BirdLife Suomea kokouksessa edusti metsäasiantuntija Harri Hölttä ja Luonto-Liittoa metsävastaava Sini Harkki.

Lisätiedot:
metsäasiantuntija Harri Hölttä / BirdLife Suomi, puh. 040 722 9224

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,