Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Etelä-Suomen metsien tulevaisuudesta päätetään tänään

Etelä-Suomen metsien tulevaisuudesta päätetään tänään

Luonto-Liitto tiedottaa 12.12.2007

Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden kannalta tehdään keskiviikkona merkittäviä ja kauaskantoisia päätöksiä. Monimuotoisuuden tilan parantamista pohtinut METSO-työryhmä viimeistelee silloin uuden toimenpideohjelman ja hallituspuolueiden ministerit linjaavat ohjelman rahoituksen.

- Tänään päätetään pitkälti siitä, millaista metsäluontoa Etelä-Suomessa on tulevaisuudessa. METSO-ohjelmalle tarvitaan selkeät hehtaaritavoitteet ja rahoitus, toteaa Luonto-liiton metsävastaava Risto Mustonen.

Luonto-Liiton mielestä on pahaenteistä, että tämän merkittävän päätöksenteon kanssa samaan aikaan Lopen Keihäsjärvellä avohakataan valtion metsää, jonka suojelua luontojärjestöt ja paikalliset asukkaat ovat ajaneet jo vuosien ajan. Luonto-Liiton metsäaktiivit ovat keskiviikkona paikan päällä protestoimassa hakkuita.

Luonnonsuojelubiologisten tutkimusten mukaan Etelä-Suomeen tarvitaan laajoja suojeltuja metsäkokonaisuuksia. METSO:n yhteydessä tehdyn selvityshankkeen mukaan valtio omistaa Etelä-Suomessa isoja ja yhtenäisiä metsäalueita, joiden suojelulla olisi suuri merkitys uhanalaisten eliölajien säilymiselle.

Luonto-Liiton mukaan suojelu tuleekin viipymättä aloittaa valtion metsistä. Laajat suojellut luontokokonaisuudet palvelevat parhaiten myös virkistyskäyttöä ja matkailua.

-Etelä-Suomen valtionmailla on kuluneen vuoden aikana hakattu merkittävä määrä suojelun ja virkistyskäytön kannalta arvokkaita metsiä, Keihäsjärven lisäksi esimerkiksi Kivimäensalolla Etelä-Savossa. Nykyisessä suojelutilanteessa näin ei voi enää toimia, muistuttaa Mauno Särkkä Luonto-Liiton metsäryhmästä.

Uusille suojelualueille on laaja kansallinen tuki. Luonto-Liitto muistuttaa, että kaksi vuotta sitten ympäristöjärjestöt luovuttivat eduskunnalle yli 110 000 ihmisen allekirjoittaman Metsävetoomuksen, jossa vaaditaan Etelä-Suomen metsien suojeluasteen nostamista nykyisestä vajaasta kahdesta prosentista kymmeneen prosenttiin.

Valtiolla ja metsäyhtiöillä on suurina maanomistajina yksityismetsänomistajia suurempi vastuu sekä mahdollisuudet luonnon monimuotoisuuden suojelemiseen. Tätä vastuuta metsäyhtiöt ja valtio eivät voi enää paeta, sanoo Luonto-Liiton metsävastaava Risto Mustonen.

 

 

Lisätiedot:

Risto Mustonen

Luonto-Liiton metsävastaava

puh. 0400 687 856

 

Keihäsjärvellä maastossa

Mauno Särkkä

Luonto-Liiton metsäryhmä

puh. 040 726 84 24

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,