Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ensimmäiset leskenlehdet aloittelevat kukintaansa

Ensimmäiset leskenlehdet aloittelevat kukintaansa

Kevään merkit olivat vielä vähissä pääsiäisviikonloppuna, jolle osui kolmas Kevätseurannan havainnointiviikonloppu. Auringonpaiste sai kuitenkin havainnoitsijat liikkeelle ja onnekkaimmat löysivät viikonlopun aikana pälvistä ja ojanpientareilta ensimmäiset leskenlehdet kukassa.
Ensimmäiset leskenlehdet aloittelevat kukintaansa

Kuva: Antti Salovaara

Havainnot tehtiin Etelä- ja Keski-Suomessa. Toistaiseksi tämän kevään pohjoisin kukkiva leskenlehti on havaittu Jämsässä.

Hyisistä öistä ja aamuista huolimatta auringon lämmittämillä paikoilla havaittiin myös hyönteisiä. Kekomuurahaisia liikkui pesän ulkopuolella ja ensimmäiset seitsenpistepirkotkin nähtiin eteläisessä Suomessa.

Lintujen kevätmuuton käynnistyminen on ollut kylmästä johtuen kankeaa. Kurkia nähtiin keskimääräiseen kevääseen nähden vähän, ja kaikki kurkihavainnot keskittyivät eteläiseen Suomeen. Sen sijaan laulujoutsenesta saatiin pääsiäisenä jo varsin runsaasti havaintoja: noin 70 havainnoitsijaa oli ilmoittanut laulujoutsenhavainnon viikonlopulta. Muutama naurulokki ja töyhtöhyyppiäkin osui havainnoitsijoiden kiikarehin.

“Tähän aikaan vuodesta lumisateetkaan eivät kauaa pidättele kevään etenemistä. Heti kun säät lämpenevät, saamme todennäköisesti ensihavaintoja monista kevätlajeista,” ennustaa ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green Luonto-Liitosta.

Seuraavaksi voidaan odottaa havaintoja esimerkiksi kimalaisista ja sisiliskoista. Huhtikuussa myös siilit heräilevät horroksesta. Siilikannan arvioidaan Suomessa pienentyneen, ja toivommekin siilien erityistarkkailua ja havaintojen ilmoittamista erityisesti Pohjois-Suomesta.

Luonto-Liiton Kevätseurannassa tarkkaillaan kevään etenemistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla. Kevätseurannan havaintoja voi ilmoittaa milloin vain, mutta erityisesti toivomme havaintoja, jotka tehdään Kevätseuranta-viikonloppuina. Niiden perusteella saamme kattavan kuvan Suomen keväästä tietyllä ajanhetkellä. Kevättä tarkkaillaan joka toinen viikonloppu aina 9.–10.6. asti. Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön.

Havainnot ilmoitetaan sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Kannustamme jakamaan havaintoja ja keväisiä kuvia myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta.

Malva Green, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö, malva.green(at)luontoliitto.fi, puh. 044 045 8898

Antti Salovaara, luontoharrastaja ja Luonto-Liiton aktiivi, ans(at)iki.fi, puh. 040 737 6948

Luonto-Liiton tiedote 5.4.2018

kuuluu seuraaviin kategorioihin: