Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ilmasto ja metsäluonto hävisivät EU-parlamentin LULUCF-äänestyksessä

Ilmasto ja metsäluonto hävisivät EU-parlamentin LULUCF-äänestyksessä

Euroopan parlamentissa äänestettiin tänään metsien kohtalosta. Parlamentin äänestyksessä ns. LULUCF-päätöksestä voitti esitys, jossa metsien hiilinielujen todenmukaisen raportoinnin sijaan jäsenvaltio voi lisätä hakkuitaan ilman, että sen tarvitsee kompensoida kasvavia ilmastovaikutuksia mitenkään.
Ilmasto ja metsäluonto hävisivät EU-parlamentin LULUCF-äänestyksessä

Kuva: Olli Manninen

 

“Valitettavasti EU-parlamentti ei tänään vaatinut metsätaloudelta vastuullisuutta vaan antoi vapaat kädet jatkaa kestämättömällä tiellä”, Luonto-Liiton metsävastaava Lauri Kajander sanoo.

”Metsätalous on jo nyt merkittävin lajiston uhanalaisuuden aiheuttaja Suomessa. Hallituksen ja metsäteollisuuden suunnitelmat hakkuumäärien kasvattamisesta kiihdyttävät ilmastonmuutoksen lisäksi luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä.”

Suomalainen metsä kasvaa hitaasti ja suuret hakkuut vaikuttavat ilmastoon kymmeniä vuosia.

Vaikka metsä pysyisikin hiilinieluna, nielu pienenee ratkaisevasti, mikäli metsien hakkuita voimakkaasti lisätään. Metsät ja varsinkin vanhat metsät ovat myös merkittäviä hiilen varastoja. Kun metsä hakataan ja poltetaan energiaksi, tämä hiilivarasto haihtuu savuna ilmaan.

“Ilmastonmuutos etenee hälyttävää vauhtia ja metsät ja niiden kyky sitoa hiiltä ilmakehästä ovat paras jäljellä oleva keinomme ilmastonmuutoksen torjuntaan”, muistuttaa Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius.

Lopullisesti hiilinielujen laskentasäännöistä päätetään parlamentin, komission ja ministerineuvoston välisissä neuvotteluissa. Luonto-Liitto toivoo, että säätelyä ja pelisääntöjä vielä täsmennetään ja tehdään lopulliset päätökset siten, ettei lyhyen aikavälin taloudellinen etu aja ilmastonsuojelun ohi.


Lisätiedot:

Leo Stranius, toiminnanjohtaja, Luonto-Liitto

040 754 7371


Lauri Kajander, metsävastaava, Luonto-Liitto

045 117 9610

13.09.2017