Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Bialowiezan metsä saa ihmiset liikkeelle ympäri maailman

Bialowiezan metsä saa ihmiset liikkeelle ympäri maailman

Bialowiezan metsä saa ihmiset liikkeelle ympäri maailman 3.3. - Myös Helsingissä mielenosoitus Keski-Euroopan tärkeimmän luonnonmetsäalueen puolesta

 

Luonto-Liiton metsäryhmä tiedottaa 2.3.2006

 

Kansainvälisenä toimintapäivänä 3.3. ihmiset ja järjestöt ilmaisevat tukensa Bialowiezan metsän suojelulle kymmenissä kaupungeissa ympäri maailman. Perjantain tempauksissa vedotaan päättäjiin mm. lähetystövierailujen ja mielenilmausten kautta. Helsingissä järjestetään Euroopan komission Suomen edustuston edessä mielenilmaus Bialowiezan suojelun puolesta perjantaina kello 9.15 alkaen.

 

UNESCO:n maailmanperintökohdetta uhkaavat hakkuut sekä Puolan että Valko-Venäjän puolella.

 

- Myös EU:lla on velvollisuutensa tehdä konkreettisia toimenpiteitä Bialowiezan monimuotoisuuden säilyttämiseksi, toteaa Elina Karhu Luonto-Liiton metsäryhmästä.

 

- EU ei voi uskottavasti esiintyä ympäristöasioiden edelläkävijänä, jos ei se pysty hoitamaan edes kaikkein tärkeimpien luontokohteiden suojelua omalla alueellaan.

 

Helsingin yliopiston luonnonsuojeluyhdistys (HYL) luovutti 15.2. Puolan lähetystölle 30 tutkijan allekirjoittaman vetoomuksen Bialowiezan alueen puolesta. Vetoomus toimitettiin myös Valko-Venäjän päättäjille sekä Euroopan komissiolle.

 

Bialowieza - ainutlaatuinen metsäalue

 

Puolassa ja Valko-Venäjällä sijaitseva Bialowiezan metsäalue on viimeinen jäljellä oleva suuri (1500 km2) alavan maan yhtenäisenä säilynyt metsäalue Euroopan lehtimetsävyöhykkeessä. Monet harvinaiset tai muualta kadonneet lajit elävät vielä Bialowiezassa. Metsä on säilynyt tälle vuosisadalle asti aatelisten yksityisenä metsästysalueena, mutta viime vuosikymmeninä se on ollut kiihtyvien hakkuiden kohteena.

 

Puolan puolella vain metsän pieni ydinalue on suojeltu kansallispuistona. Muu Bialowiezan alue on valtion omaisuutta, joten sen suojeleminen olisi hallinnollisesti melko ongelmatonta. EU:n ja Puolan tulisi yhdessä kehittää alueelle kunnollinen suojelusuunnitelma. Paikallisväestön toimeentuloon voidaan vaikuttaa aluetuilla ja kannustamalla muuhun kuin metsätalouteen liittyvällä työllistymisellä. Valko-Venäjällä koko metsäalue on virallisesti kansallispuistoa, mutta silti siellä hakataan metsää ja puiston alueelle on mm. rakennettu sahoja.

 

Maailmalla Bialowieza on kuuluisa etenkin visenteistään, ja kansallispuisto Puolan puolella on suosittu matkailukohde. Bialowiezan kansallispuistot on nimetty UNESCO:n maailmanperintökohteeksi. Viime aikoina hakkuut alueella ovat kiihtyneet ja Bialowieza on saanut osakseen kansainvälistä huomiota. Puolassa on vaihtunut vuodenvaihteessa hallitus ja presidentti, joita yritetään nyt painostaa hakkuiden lopettamiseksi.

 

Bialowieza International Solidarity Networkin (BISON) internetsivuilta (www.bison.org.pl) voi lukea enemmän Bialowiezan metsästä ja kampanjasta sen suojelemiseksi. Siellä on myös mallikirjeitä ja linkki nettivetoomukseen, joiden avulla voi vedota päättäjiin alueen puolesta kuten jo sadattuhannet huolestuneet kansalaiset Puolassa ja ympäri maailman.

 

Lisätietoja:

 

- Luonto-Liiton metsäryhmä: Elina Karhu, 050 3217930, elina.karhu(@)helsinki.fi

 

- Helsingin yliopiston luonnonsuojeluyhdistys (vetoomus): Kaisa Murdoch, 050 5225274, kaisa.murdoch(@)helsinki.fi

 

- Kampanjan yhteyshenkilö Puolassa: Janusz Korbel, +48 856812737, ajotka1(@)poczta.onet.pl

Saatavilla myös julkaisukelpoisia kuvia ja video Bialowiezan metsästä journalistisiin tarkoituksiin.

 

- bison.org.pl

- republika.pl/bialowieza_forest

- www.seu.ru/projects/eng/belovezha/

- www.helsinki.fi/jarj/hyl/toiminta/bialowieza

 

- Luonto-Liiton metsäryhmä

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,