Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Aurinkoinen sää siivitti kevään etenemistä

Aurinkoinen sää siivitti kevään etenemistä

Luonto-Liitto tiedottaa 8.4.2005

Luonto-Liiton valtakunnallista kevätseurantaa tehdään jo 44. kertaa, toista kertaa yhteistyössä Yleisradion Aamu-tv:n kanssa. Kevätseuranta on kaikille avoin tempaus, jossa tarkkaillaan kevään edistymistä havainnoimalla yhteensä 39 kasvi- ja eläinlajin ensimmäistä ilmestymistä. Raportti seurantaviikonloppujen havainnoista esitetään Aamu-tv:ssä aina seurantaviikonloppua seuraavana torstaiaamuna, toisen kevätseurantaviikonlopun tulokset julkistettiin tänä aamuna.

Kevätseurantaan osallistuneet tekivät jo varsin keväisiä havaintoja aurinkoisena seurantaviikonloppuna 3.-4.4. Kasvimaailmassa kevään ensiairuena ilmestyi odotetusti leskenlehti, josta tosin viikonloppuna tehtiin kukintahavaintoja vielä varsin harvakseltaan ja ainoastaan eteläisestä Suomesta. Lämpimän sään myötä leskenlehti tosin yleistyy koko ajan kovaa vauhtia kaikkien tielläkulkijoiden sekä hyönteisten iloksi. Ensimmäisinä hyönteisinä lehahtivat esiin talvipiiloistaan aikuisina talvehtinet nokkosperhoset, joista yksittäisiä havaintoja saatiin Jyväskylän korkeudelta. Kekomuurahaisista tehtiin muutania ensihavaintoja Uudellamaalla ja Satakunnassa, jossa myös vastaan inisi kevään ensimmäinen sääski. Sitruunaperhosesta ja mantukimalaisesta ensihavaintoja vielä odotellaan. Auringon lämpö oli houkutellut esiin myös ensimmäiset kyykäärmeet ja vaskitsat.

Laulujoutsenen kalkatus runsastui kovasti koko maassa lukuun ottamatta pohjoisinta Suomea. Tuulihaukoista tehtiin yksittäisiä havaintoja Keski-Suomea ja Savoa myöten, mutta harvalukuisen lajin

yleistymistä on vaikeaa arvioida. Myös vikkelimmät ja uskaliaimmat västäräkit olivat viikonloppuna ilmaantuneet parhaille pälvipaikoille Etelä- ja Keski-Suomeen. Jos vanha sanonta "västäräkistä vähäsen" pitää paikkansa, seuraavana kevätseurantaviikonloppuna voidaan odottaa varsinaista lajirysäystä.

Luonto-Liiton kevätseuranta jatkuu vielä koko kevään. Seurattavien lajien ensihavainnot voi ilmoittaa osoitteesta www.luontoliitto.fi/kevatseuranta löytyvällä lomakkeella. Erityisinä kevätseurantaviikonloppuina seurataan havaittujen lajien muuttumista harvalukuisista aikaisista seikkailijoita yleisiksi. Viikonloppujen havainnot voi ilmoittaa myös suoraan Aamu-tv:n kevätseurantasivuille www.yle.fi/aamutv/luonto. Tulevia kevätseurantaviikonloppuja ovat 17.-18.4., 1.-2.5., 15.-16.5. ja 29.-30.5.

Kevätseurantaviikonlopun jälkeen arvotaan kaikkien nettilomakkeen palauttaneiden kesken Luonto-Liiton julkaisemia ympäristökasvatus- ja luonnonharrastusaiheisia kirjoja. Kahden ensimmäisen viikonlopun onnelliset voittajat ovat Anna- Riikka Kuusisto Huittisista (20.-21.3.) ja Mira Vuolle Vampulasta (3.-4.4.).

Lisätietoja:

Olli Turunen, kevätseurantavastaava, 040-755 3815, olli-pekka.turunen_ät_luukku.com

Outi Ovaskainen, kevätseurannan tiedottaja, 040- 570 7274, outi.ovaskainen_ät_luontoliitto.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: