Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Aurinko herätti kevätkukat ja hyönteiset

Aurinko herätti kevätkukat ja hyönteiset

Luonto-Liitto tiedottaa 16.4.2009

Luonto-Liiton Kevätseurannan kolmannen seurantaviikonlopun (11.–12.4.) havaintojen mukaan kasvien ja hyönteisten kevät on päässyt hyvään alkuun. Lämmennyt sää on saanut leskenlehdet ja sinivuokot puhkeamaan kukkaan erityisesti maan etelä- ja länsiosissa. Kukkien seurana lentää monia hyönteisiä ja myös runsaasti uusia muuttolintuja on saapunut. Matelijat ovat sen sijaan vähissä.

– Kevät etenee aikataulussa, mutta matelijahavaintoja on tullut yllättävän vähän. Sisilisko- ja kyykoiraiden pitäisi lähteä liikkeelle näihin aikoihin. Kaikki havainnot ovat tervetulleita, rohkaisee Luonto-Liiton Kevätseuranta-koordinaattori Inka Plit.

Viikonlopun pohjoisin kevätkukka oli leskenlehti Vaasassa. Hyönteisiä on havaittu paljon – Kevätseurantaan tuli viikonlopun aikana yli 200 ilmoitusta nokkos- ja sitruunaperhosista sekä mantukimalaisista. Jo maaliskuun puolella heränneet kekomuurahaiset ovat saaneet seurakseen myös sääskiä ja seitsenpistepirkkoja.

Kevätseurannan tämän vuoden teemana ovat perinnemaisemat, kuten niityt ja kedot, ja seurannassa on mukana viisi teemaan liittyvää lisälajia. Teemalajeista varhaisin, kuovi, aloitti kevätmuuttonsa huhtikuun alussa ja on ehtinyt jo Pohjois-Pohjanmaalle saakka. Kuovin tunnistaa helposti pitkästä käyrästä nokasta sekä kuuluvasta äänestä.

Muista muuttolinnuista Suomeen on saapunut viimeisen kahden viikon aikana erityisesti peippoja, västäräkkejä sekä punakylkirastaita. Samaan aikaan muun muassa kurjet, kottaraiset ja naurulokit ovat levittäytyneet kohti pohjoista. Lappiin saakka ovat ehtineet esimerkiksi laulujoutsenet ja kiurut.

Seuraava kevätseurantaviikonloppu on 25.–26.4. Silloin kannattaa lähteä ulkoilemaan ja etsimään kevään merkkejä. Pohjoisessa odotellaan monien etelässä jo havaittujen kevätlajien saapumista. Etelässä puolestaan voi etsiä uusia lajeja, kuten kirjosieppoja ja valkovuokkoja.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Kaikki luonnosta kiinnostuneet voivat ilmoittaa havaintojaan seurantalajeista Luonto-Liittoon internet- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toisena torstaina klo 7.55. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö. Kevätseuranta 2009 järjestetään yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton ja VR:n yhteisen perinnemaisemien hoitohankkeen kanssa.

Ruotsinkielinen tiedote:
Solen väckte vårblommorna och insekterna

Inka Plit
Luonto-Liitto, Kevätseuranta-koordinaattori
inka.plit(at)luontoliitto.fi, puh. 050 5755081

Katja Torkko (perinnemaisema-tieto)
Suomen luonnonsuojeluliitto, perinnemaisemahankkeen koordinaattori
katja.torkko(at)sll.fi, puh. 050 3515201

Kevätseurannan nettisivut (mm. tuoreita havaintoja ja karttoja):
www.luontoliitto.fi/kevatseuranta

kuuluu seuraaviin kategorioihin: