Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Alkukesän kasvien kukinta pian kauneimmillaan

Alkukesän kasvien kukinta pian kauneimmillaan

Hellesäät ovat saaneet kevätluonnon kiihdyttämään kesään suuressa osassa Suomea. Luonto-Liiton Kevätseurantaan on jo saatu runsaasti havaintoja erityisesti alkukesän kukkijoista, kuten tuomesta ja kielosta.

Luonto-Liitto tiedottaa 28.5.2014

Myös sääsket, jotka ovat yksi hyönteissyöjälintujen tärkeistä ravintolähteistä, ovat yleisiä Oulusta etelään. Pohjoisimmat havainnot inisijöistä on saatu Rovaniemeltä.

Tuomen kukinta on levinnyt nopeasti Oulun pohjoispuolelle runsaan viikon aikana. Yöpakkasille herkät mustikan kukat taas ovat auenneet Kokkolan korkeudella asti. Samoilla leveyspiireillä kukkivat myös Kevätseurannan myöhäisimpiin kasveihin kuuluvat kielo ja kullero. Muuttolinnuista tervapääskyt ovat runsastuneet suurimmassa osassa maata.

Kevät on saavuttanut myös Lapin. Kirjosieppo ja haarapääsky ovat ehtineet jo Inariin, ja pohjoisin rantasipi taas havaittiin Enontekiössä. Koivut vihertävät nyt Rovaniemen korkeudella, ja alueelta on lisäksi saatu havainto pohjoisessa harvalukuisemmista rupikonnasta ja viitasammakosta. Kesän levittäytyessä pohjoiseen kaivattaisiinkin lisää havaintoja Pohjois-Suomesta, jotta koko Suomen keväästä voitaisiin laatia kattava kokonaiskuva.

Kevät kuuluu kaikille

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Tänä vuonna kampanjan teemana ovat kevään äänet. Seurattavia teema- ja vakiolajeja on yhteensä 47. Ensihavaintoja voi ilmoittaa internetissä milloin vain, ja lajien runsautta arvioidaan joka toinen viikonloppu 15.–16.3. alkaen aina 7.–8.6. asti. Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Ilmoitetut havainnot kirjataan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta havaintoja voi myös käydä itse seuraamassa. Havainnot ovat tärkeitä fenologiatutkimukselle, joka auttaa mm. ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

Lapsille on oma seuranta nimellä Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina klo 8.15. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

Varpu Pärssinen
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto