Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Älä osta mitään -päivän kampanja herättelee kulutusjuhlan huumasta

Älä osta mitään -päivän kampanja herättelee kulutusjuhlan huumasta

Perjantaina 26.11. vietetään Luonto-Liiton Älä osta mitään -päivää, joka haastaa Black Fridayn kestämättömän kulutusjuhlan. Älä osta mitään -päivä on hyvä hetki pohtia omaa suhtautumista kuluttamiseen: mikä saa ostamaan ja miksi, ja millaisia vaikutuksia ostamisella on luontoon ja ilmastoon.

Luonto-Liiton järjestämää Älä osta mitään -päivää on vietetty Suomessa jo vuodesta 1993 ja kampanjan sanoma on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Vaikka suomalaisten elämäntapojen ilmastovaikutuksia pitäisi rajusti leikata, kotitalouksien hiilijalanjälki on edelleen kasvussa. Maailman ylikulutuspäivää vietettiin heinäkuun lopussa, mutta suomalaisten osuus maailman luonnonvaroista tuhlattiin jo huhtikuussa.

Mainokset huutavat osta, osta, osta. Materialismiin perustuva elämäntapa kuluttaa luonnonvaroja, rahaa ja jaksamistamme. Se on erityisen kuormittavaa nuorille, joille mainonta luo kovia ulkonäköpaineita. Osalla lapsiperheistä tai nuorista on hädintuskin rahaa ruokaan ja vuokraan. Millainen paine syntyykään, kun mainonnalla luodaan mielikuvaa siitä, että tarvitset satoja euroja maksavat lenkkarit tai vyön ollaksesi tyylikäs, että kelpaat?

Vastuullinen kuluttaminen on kaikkien asia. Onko lasten ja nuorten kasvattaminen osaksi kulutuskulttuuria enää tässä tilanteessa järkevää, vai teemmekö heille pikemminkin karhunpalveluksen?

Halaa, hymyile ja anna aikaa. Korjaa, kierrätä, lainaa ja vuokraa. Kaikkea ei tarvitse omistaa. Se on Luonto-Liiton lohdullisempi viesti jouluostosten paineessa eläville.

Älä osta mitään -päivä on innostanut Luonto-Liiton nuoria järjestämään omia kulutuskriittisiä tapahtumia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Tampereella ”Hyvän mielen tiimi” kannustaa kaupungin keskustan kaduilla ohikulkijoita pohtimaan ostokäyttäytymistään. Rovaniemellä tuunataan vaatteita kansalaistalolla.

Kaikki Älä osta mitään -päivän tapahtum
at: