Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Älä osta mitään -päivää vietetään ensi viikolla krääsättömän joulun teemalla

Älä osta mitään -päivää vietetään ensi viikolla krääsättömän joulun teemalla

Ensi viikon perjantaina 29. marraskuuta vietetään Älä osta mitään -päivää. Päivän teemana on tänä vuonna joulu, minkä johdosta tapahtumaa koordinoiva Luonto-Liitto haastaa suomalaiset kokonaisen krääsättömän joulukuun viettoon.

Luonto-Liitto tiedottaa 20.11.2013

“Krääsätön joulunvietto on tänä vuonna tarpeen, sillä maailmanlaajuisesta taloustaantumasta huolimatta joulumyynti on jatkanut vuosi vuodelta kasvuaan. Tänä vuonna julkaistun joulututkimuksen mukaan erityisesti tavaralahjoihin käytetyt rahasummat näyttävät olevan nousussa, vaikka valtaosa suomalaisista toivoo joululta ensisijaisesti kiireettömyyttä ja yhteistä aikaa läheisten kanssa”, kertoo kampanjakoordinaattori Iitu Kiminki Luonto-Liitosta.

Älä osta mitään -päivän ajatuksena on haastaa itsensä yhdeksi päiväksi kulutuslakkoon ja pohtia tietoisesti sitä, kuinka vaikeaa ostamisesta kieltäytyminen nykyisessä kulutuskulttuurissamme on.

Oman kulutuksen kriittinen tarkastelu on paikallaan etenkin nyt joulusesongin kynnyksellä, kun lahjatavaroiden mainonta yrittää kaikin keinoin luoda ylimääräisiä ostostarpeita. Mainokset esittävät meille vain tavaroiden kiillotetun puolen ja piilottavat taakseen paljon muuta.

“Erityisesti helposti hajoavan tai tarpeettoman krääsän hankkiminen kuluttaa kestämättömän paljon luonnonvaroja, ja tuotannon negatiiviset vaikutukset näkyvät usein vain tavaran tuotantomaassa, joululahjan ostajan katseen ulottumattomissa”, Kiminki sanoo.

“Tarinoita tavaroiden takaa” on teemana myös Luonto-Liiton ja Eettisen kaupan puolesta ry:n järjestämässä Mainoskupla 2014 -vastamainoskilpailussa, joka käynnistyy Älä osta mitään -päivänä.

“Esimerkiksi kulutuselektroniikan taustalla on hyvin epämääräisiä työoloja. Sekä kaivoksissa, kokoonpanotehtaissa että elektroniikkajätteen kierrätyksessä työskentelevien ihmisten ansiot ovat huomattavan alhaiset, ja he voivat altistua muun muassa vaarallisille kemikaaleille”, kertoo Anna Ylä-Anttila Eettisen kaupan puolesta ry:stä.

Luonto-Liitto kannustaa antamaan lahjaksi elämyksiä tavaran sijaan, ostamaan kestävää ja koristelemaan kohtuullisesti, maapalloamme mahdollisimman vähän kuormittaen.

Iitu Kiminki
Älä osta mitään -päivän koordinaattori, Luonto-Liitto
iitu.kiminki[at]luontoliitto.fi

Anna Ylä-Anttila (Mainoskupla-vastamainoskilpailu)
Eettisen kaupan puolesta ry.
anna[at]eetti.fi

Taija Rinne
vs. viestintäpäällikkö, Luonto-Liitto
taija.rinne[at]luontoliitto.fi