Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Älä osta mitään -päivä herättelee kulutusjuhlien huumasta

Älä osta mitään -päivä herättelee kulutusjuhlien huumasta

Tänään perjantaina 29.11.2019 vietetään Älä osta mitään -päivää, joka haastaa Black Fridayn kestämättömän kulutusjuhlan. Älä osta mitään -päivä on hyvä hetki pohtia omaa suhtautumista kuluttamiseen: mikä saa ostamaan ja miksi, ja millaisia vaikutuksia ostamisella on ympäristöön ja ilmastoon.

Älä osta mitään -päivää on vietetty Suomessa jo vuodesta 1993, mutta se on yhä ajankohtainen. Vaikka suomalaisten elämäntapojen ilmastovaikutuksia pitäisi rajusti leikata, kotitalouksien hiilijalanjälki on edelleen kasvussa. Maailman ylikulutuspäivää vietettiin heinäkuun lopussa, mutta suomalaisten osuus maailman luonnonvaroista tuhlattiin jo huhtikuussa.

“Vastuullinen kuluttaminen on kaikkien asia”, Älä osta mitään -päivän koordinaattori Riina Pippuri sanoo. “Voi myös kysyä, onko lasten ja nuorten kasvattaminen osaksi kulutuskulttuuria enää tässä tilanteessa järkevää, vai teemmekö heille pikemminkin karhunpalveluksen.”

Nuorten suurimpia huolenaiheita on ilmastonmuutos. Moni nuori elää ristiriidassa, jossa yhtäältä koetaan ilmastohuolta ja toisaalta halutaan olla mukana kulutuskulttuurissa hankkimalla tuotteita, joita muillakin on.

“Nuoren on tärkeää voida kokea, että aikuiset ottavat vastuun hiilijalanjäljen kohtuullistamisesta. Samaan aikaan perheessä voidaan luoda ilmapiiriä, jossa yhteisen tekemisen keskiöön nousevat muut kuin kuluttamiseen perustuvat asiat”, Riina Pippuri sanoo.

Älä osta mitään -päivä on innostanut nuoria järjestämään omia kulutuskriittisiä tapahtumia eri puolilla Suomea. Tampereella Hämeen piirin aktiivit pystyttivät koko viikoksi Sorin aukiolle jurtan, jossa on järjestetty päivän henkeen sopivaa ohjelmaa. Joensuussa Luonto-Liiton aktiivit järjestävät yhteistyökumppanien kanssa keskustelutilaisuuden, jossa pohditaan, mikä tekee onnelliseksi kuluttamisen sijaan. Helsingin kuluttamattomuusjuhlassa työstetään sarjakuvia ja vastamainoksia lähiluomukahvilassa.

Lisätietoja:

www.alaosta.fi

Kaikki Älä osta mitään -päivän tapahtumat:
alaosta.fi/tapahtumat ja www.facebook.com/alaosta

Älä osta mitään -päivä sosiaalisessa mediassa:
Facebook-sivu, www.facebook.com/alaosta
Facebook-tapahtuma, www.facebook.com/events/398398937517969
Instagram, www.instagram.com/luontoliitto

Kysy lisää:

Riina Pippuri, Älä osta mitään -päivän koordinaattori
riina.pippuri@luontoliitto.fi, p. 044 500 6512

Liisa-Maija Aukia, Luonto-Liiton viestintäpäällikkö
liisa-maija.aukia@luontoliitto.fi, p. 044 075 5635

Paikallistapahtumien lisätiedot:

Turku: Satu Suvanto, satu.suvanto@luontoliitto.fi, p. 045 127 1228
Joensuu: Juni Sinkkonen, julleankanpaa95@gmail.com, p. 050 494 0568
Helsinki: Ina Rosberg, ina.rosberg@luontoliitto.fi, p. 050 435 6388
Tampere: Jenni Rönkkö hlp@luontoliitto.fi, p. 040 761 2894

Kuva: Riina Pippuri

kuuluu seuraaviin kategorioihin: