Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Älä osta mitään -päivä haastaa kulutusjuhlat jälleen perjantaina

Älä osta mitään -päivä haastaa kulutusjuhlat jälleen perjantaina

– Harkitse tarkkaan etenkin ilmastolle raskaita kulutuspäätöksiä, kuten lentämistä, kehottaa Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Tuomivaara
Älä osta mitään -päivä haastaa kulutusjuhlat jälleen perjantaina

Kuva: Riina Pippuri

Älä osta mitään -päivää vietetään huomenna perjantaina 24.11. Kansainvälisenä teemapäivänä kannustetaan ihmisiä olemaan yhden päivän ajan ostamatta mitään. Ostospaaston tarkoituksena on herättää miettimään kulttuurimme kulutuskeskeisyyttä ja sen ympäristövaikutuksia.

“Vaikka Suomi toimii tietyillä mittareilla ympäristönsuojelussa mallikkaasti, on suomalaisten korkea kulutustaso ympäristölle ja ilmastolle raskas taakka”, sanoo Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara. Suomalaisten ylikulutuspäivä maapallon luonnonvarojen suhteen oli tänä vuonna jo 3. huhtikuuta.

Suomessa Älä osta mitään -päivä järjestetään tänä vuonna 25. kerran. Kanadasta lähtöisin olevaa teemapäivää ei vietetä näihin aikoihin sattumalta. Marraskuun viimeiselle perjantaille ajoittuvat Black Friday -alennusmyyntikampanjat välkkyvät Suomenkin ostoskeskuksissa, ja mainostajat houkuttelevat jouluostoksille yhä aikaisemmin. Myös lentoyhtiöt mainostavat näyttävästi edullisia lentoja pois kylmästä ja pimeästä.

“Lentolippu on yksi ilmastolle raskaimpia yksittäisiä kulutuspäätöksiä. Älä osta mitään -päivänä voi pysähtyä miettimään, voisiko seuraavat loma- tai jopa työmatkansa tehdä lentokoneen sijaan esimerkiksi junalla. Junamatkailu on monien mielestä nautinnollista, mutta yhteiskunnan on muututtava siten, että myös esimerkiksi työmatkoilla hyväksytään hieman pidempi matkustusaika, joka ekologisemmalla kulkuvälineellä saattaa kulua”, Tuomivaara sanoo. “Tässäkin mielessä aika on nykyisin luksusta. Kannattaa miettiä, voisiko tavaran ja päästöjen sijaan ostaa itselleen miellyttävää aikaa.”

Älä osta mitään -päivänä voi myös miettiä, onko ostamisen sijaan mahdollista vaihtaa tai korjata tavaroita, tai tehdä aivan jotain muuta. Voisiko lähteä käymään luonto- tai kulttuurikohteessa, jossa ei ole koskaan ollut aikaa poiketa, tai kaivaa esiin se viime jouluksi hankittu peli, jota ei ole sen jälkeen yhdessä pelattu.

Älä osta mitään -päivää vietetään myös sosiaalisessa mediassa: Facebookissa, Instagramissa ja Snapchatissa julkaistaan päivittäin uutta ÄOM-materiaalia. Päivällä on Facebookissa yli 7300 tykkääjää. Somessa julkaisut löytyvät hashtagilla #äläostamitään.

Lisätiedot:

Salla Tuomivaara, toiminnanjohtaja, Luonto-Liitto
salla.tuomivaara@luontoliitto.fi
p. 0400 530 990

Liisa-Maija Aukia, viestintäpäällikkö, Luonto-Liitto
liisa-maija.aukia@luontoliitto.fi
p. 044 075 5635

alaosta.fi
www.facebook.com/alaosta

23.11.2017