Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Älä osta mitään -päivä aloittaa krääsättömän joulun vieton

Älä osta mitään -päivä aloittaa krääsättömän joulun vieton

Huomenna perjantaina 29. marraskuuta vietetään Älä osta mitään -päivää. Tänä vuonna tempaus jatkuu varsinaisen Älä osta mitään -päivän jälkeen myös koko joulukuun ajan.

Luonto-Liitto tiedottaa 28.11.2013

Krääsäntäyteistä joulusesonkia vastustamaan ovat lähteneet myös joulutontut itsensä joulupukin johdolla. Mieltään osoittavan tonttupartion voi tavata huomenna perjantaina muun muassa Helsingin, Turun ja Vaasan keskusta-alueilla.

“Jouluna ihmiset kuluttavat helpommin ja tunteella, vaikka useimmille joulunajassa merkitsee eniten yhdessäolo. Lahjatavaraa ostetaan vain, koska se on tapana. Toivoisin, että yhä useampi antaisi tänä vuonna joululahjaksi tavaran sijasta yhteistä aikaa ja elämyksiä läheisilleen ja helpottaisi samalla painavaa pakettitaakkaa pukinkontissa”, kertoo huomisen kierrostaan valmisteleva  joulupukki.

Huomenna avataan myös Luonto-Liiton ja Eetti ry:n yhdessä järjestämä Mainoskupla 2014 -vastamainoskilpailu, jonka teema käsittelee tavaroiden takaa löytyviä tarinoita. Silotellulle kauppakeskusten ja brändien luomalle kuvastolle halutaan hakea vastapainoksi perinteistä mainosmaailmaa kritisoivaa vastamainontaa.

“Tuotteiden taustan valaisu on tarpeen, sillä esimerkiksi kulutuselektroniikan taustalla on hyvin epämääräisiä työoloja. Sekä kaivoksissa, kokoonpanotehtaissa että elektroniikkajätteen kierrätyksessä työskentelevien ihmisten ansiot ovat huomattavan alhaiset, ja he voivat altistua muun muassa vaarallisille kemikaaleille. Myös tuotannon ympäristöongelmat jäävät useimmiten ostajan katseen ulottumattomiin”, sanoo Anna Ylä-Anttila Eetti ry:stä.

Luonto-Liitto kannustaa jokaista miettimään omaa kulutustaan ainakin yhden päivän ajan ja keksimään Älä osta mitään -päivänä ostamiselle vaihtoehtoista tekemistä. Älä osta mitään -päivänä järjestetäänkin muun muassa ilmaisia elokuvanäytöksiä Helsingissä, Vaasassa ja Oulussa.

Älä osta mitään -päivän jälkeen alaosta.fi-sivustolla aukeaa kulutuskriittinen sarjakuvajoulukalenteri krääsättömän joulunvieton tueksi.

"Joulukalenteri on tehty yhteistyössä Helsingin kuvataidelukion kanssa, ja siinä ilmestyy joka päivä uusi, ajatuksia herättävä sarjakuvastrippi. Kuukauden kestävällä kampanjalla haluamme muistuttaa koko joulukuun kulutushuipun ajan, että myös ympäristöystävällisiä tapoja joulunviettoon on olemassa”, kertoo Älä osta mitään -päivän kampanjakoordinaattori Iitu Kiminki Luonto-Liitosta.

Iitu Kiminki

Älä osta mitään -päivän koordinaattori, Luonto-Liitto
iitu.kiminki[at]luontoliitto.fi

Anna Ylä-Anttila (Mainoskupla-vastamainoskilpailu)

Eettisen kaupan puolesta ry.

anna[at]eetti.fi

Taija Rinne

vs. viestintäpäällikkö, Luonto-Liitto

taija.rinne[at]luontoliitto.fi